Väliskomisjoni esimees Mihkelson väisab sõjas olevat Iisraeli (2)

BNS
Copy
Marko Mihkelson.
Marko Mihkelson. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson (RE) väisab järgmisel nädalal sõjas olevat Iisraeli.

Lähetus pandi paika enne lahingtegevuse algust - tegemist on pühapäevast kuni 18. oktoobrini toimuva Balti riikide väliskomisjonide esimeeste visiidiga Jerusalemma.

Riigikogu pressiteenistuse kinnitusel praeguse seisuga on visiit jätkuvalt plaanis. «Täpsemat infot kohtumiste ja muu sellise kohta saame jagada tõenäoliselt esmaspäeva hommikul,» lisas riigikogu pressiesindaja Karin Kangro BNS-ile.

Sõda algas 7. oktoobril, kui äärmusrühmituse Hamas sõjaline tiib tulistas Gaza sektorist tuhandeid rakette Iisraeli territooriumile, võitlejad tungisid blokeeritud rannaribalt välja ning asusid sektori ümbruses lahingutesse Iisraeli sõduritega.

Mihkelson märkis pärast lahingtegevuse algust, et islami vastupanuliikumine Hamas tegutseb Iisraeli rünnates eeldatavasti nii Iraani kui ka Venemaa toetusel.

Mihkelson kirjutas sotsiaalmeedias, et tegemist pole pelgalt asunduste või niinimetatud Jeruusalemma mošee probleemiga – mõõde on kindlasti laiem ning suure tõenäosusega poleks Hamas tegutsenud ilma Iraani ja eelduslikult ka Venemaa toetuseta.

«Viimase aasta jooksul on Hamasi liidrid käinud kaks korda Moskvas visiidil,» kirjutas Mihkelson. «Hästi koordineeritud üllatusrünnaku läbiviimiseks vajas Hamas ilmselt ka välist luureabi. Igatahes on sõja puhkemine Iisraelis meeltmööda Moskvale ja Teheranile, millega seotakse Lääne tähelepanu, destabiliseeritakse olukorda regioonis ja nurjatakse potentsiaalselt Iisraeli lähenemine Saudi Araabiale. Samuti aitab see hajutada maailma meedia tähelepanu käimasolevalt suursõjalt Ukrainas.»

Eesti huvides on Mihkelsoni sõnul kindlasti Iisraeli jõuline vastulöök ja rahu taastamine. Konflikti laienemine teenib aga selgelt Venemaa ja Iraani, kaudselt ka Hiina huvisid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles