Gaasitoru kaitsmiseks viise jagub, aga kõik maksab

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Hiljutine õnnetus Eesti-Soome gaasitoruga on päevakorda tõstnud ka Soome lahes territoriaalmere laiendamise küsimuse.
Hiljutine õnnetus Eesti-Soome gaasitoruga on päevakorda tõstnud ka Soome lahes territoriaalmere laiendamise küsimuse. Foto: Estonian Navy Handout

Kui mullused Nord Streami torujuhtme plahvatused jätsid siinsed otsustajad merealuste torude-kaablite tõhusama kaitsmise suhtes üsna ükskõikseks, siis pärast Eesti ja Soome vaheliste ühenduste lõhkumist on mitte ainult Eestis, vaid ka naaberriikides asutud lahendusi otsima, kuigi odav see pole.

Pühapäeva öösel hakkas Soome ja Eesti vahelises gaasitorus Balticconnector langema rõhk, mille järel toru mõlemast otsast suleti. Samal ajal sai kannatada ka Elisale kuuluv merealune sidekaabel.

Kaitseminister Hanno Pevkur (RE) ütles teisipäevasel pressikonverentsil, et uurimine peab näitama, kas gaasitoru leke ja kaabli rike on omavahel seotud, kuid gaasitoru kahjustus on igal juhul inimese tekitatud. Ministri sõnul on ka arutatud, kuidas kriitilist taristut paremini valvata. Näiteks võiks Elering lasta paigaldada gaasitoru jaoks sensorid, kuid see tõstab maksumaksjate jaoks teenuse hinda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles