Nädala vastaja Raul Ukareda otsib oma tugevust

Lennart Käämer
, arvamusveebi toimetaja
Copy
Augustibluusi korraldaja ja kitarrist Raul Ukareda. 
Augustibluusi korraldaja ja kitarrist Raul Ukareda. Foto: Pärnu Postimees

Augustibluusi korraldaja ja kitarrist Raul Ukareda palverännak Pühal Maal võttis ootamatu pöörde, kui Gaza poolt hakkasid lendama Iisraeli suunas raketid, ja peagi vastupidi. Sõjakeerisesse jäänud muusik jagas oma muljeid ka Postimehega (LINK). «Mõnes mõttes hindamatu kogemus tunda omal nahal pinget, mis tolles pisikeses, aga nii määravas maanurgas on alati valitsenud,» kirjutas ta. Kolmapäeval jõudis Ukareda elusa ja tervena koju tagasi.

Olete katoliiklane. Jeesuse käsk oli «armastada oma ligimest nagu iseennast». Kas seda on võimalik sõja kontekstis järgida?

Kristlased usuvad, et Jeesus on inimesena kehastunud universumi looja – kõikvõimas, kõiketeadev. Kõikvõimas ja kõiketeadev ei anna inimesele käsku, mida ei ole võimalik täita. Seega kindlasti on võimalik. Katoliku kiriku õpetuse hulka kuulub ka õpetus õiglase sõja kohta. Selle järgi on õigustatud ainult vältimatu vägivald enesekaitseks, mis on proportsioonis rünnakuga. Vahel on enesekaitseks vaja ka rünnata. See on väga tark õpetus. Kui kõik maailma juhid seda tunneksid ja järgiksid, oleks maailm palju parem paik. Armastada saab ja tuleb ka vastast. Kõik inimesed eksivad, vahel rängalt. Me kõik.

Mis teid Eesti ühiskonnas kõige enam häirib, mida muudaksite, kui saaksite?

See, et valetamine on saanud normiks igal tasandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles