Balti riikide väliskomisjonide juhid alustavad ühisvisiiti Iisraelis (1)

BNS
Copy
Marko Mihkelson.
Marko Mihkelson. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson osaleb esmaspäeval ja teisipäeval Balti riikide väliskomisjonide juhtide ühisvisiidil Iisraeli, et avaldada eelmisel nädalavahetusel terroriorganisatsiooni Hamas laiaulatuslike rünnakute alla sattunud riigile toetust.

Mihkelsoni sõnul mõistab Eesti Hamasi terrorirünnakud karmilt hukka ja on mures terroristliku tegevuse laienemise pärast piirkonnas. Tema sõnul tuleb vastu astuda terroristlike režiimide püüdlustele tekitada Lähis-Idas ebastabiilsust, võtta terroriorganisatsioonid ja neid toetavad režiimid vastutusele ning teha kõik, et vältida konflikti edasist laienemist.

«Rahvusvahelisel üldsusel tuleb koordineerida toetust Iisraelile, samal ajal mitte kaotades tähelepanu Venemaa agressioonilt Ukraina vastu. Samuti on vaja mõelda, kuidas jätkata poliitilist protsessi, mis peaks viima kestva rahuni ja seeläbi tagama Iisraeli julgeoleku,» ütles ta.

Balti riikide väliskomisjonide juhid plaanivad kohtuda visiidil Iisraeli parlamendi esimehe Amir Ohana, välis- ja kaitsekomisjoni juhi Yuli Edelsteini ning Eesti, Läti ja Leedu parlamendirühma juhtiva Simon Davidsoniga. Samuti on kavas osaleda Knesseti talvise istungjärgu avamisel ning kohtuda ka Iisraeli välisministri Eli Coheniga.

Lisaks Mihkelsonile osalevad visiidil Läti parlamendi väliskomisjoni esimees Rihards Kols ja Leedu parlamendi väliskomisjoni juhtiv Žygimantas Pavilionis. Jeruusalemmast sõidavad nad edasi Põhja- ja Baltimaade (NB8) väliskomisjonide esimeeste kohtumisele, mis toimub neljapäeval ja reedel Stockholmis.

Kohtumisel arutatakse Põhja- ja Baltimaade koostööd, Venemaa agressioonisõda Ukrainas ning Ukraina edasist toetamist. Peale sanktsioonide karmistamise räägitakse kohtumisel Venemaa külmutatud varade kasutuselevõtust Ukraina ülesehituseks.

NB8 formaadis toimuv kohtumine ühendab väliskomisjonide juhte Eesti, Läti, Leedu, Soome, Rootsi, Norra, Islandi ja Taani parlamendist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles