Omanike Keskliit: muinsuskaitsetoetusi saadab korruptsioonikahtluse vari

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Muinsuskaitse all olev hoone Tallinnas.
Muinsuskaitse all olev hoone Tallinnas. Foto: Laura Oks

Muinsuskaitseamet annab toetusi muinsuskaitse all olevatele hoonetele, mis nõukogude režiim omanike tahte vastaselt sundvõõrandas, kuid toetuse taotlemiseks on omanikele antud aega vaid kaks nädalat.

«13. oktoobril tegi muinsuskaitseamet pressiteate, mille kohaselt toetab kultuuriministeerium muinsuskaitse all olevaid hooneid, mis nõukogude režiim omanike tahte vastaselt sundvõõrandas. Seda igati tervitatavat avaldust varjutab paraku asjaolu, et kultuuriminister Heidy Purga otsusel on toetusega seotud dokumentatsiooni ettevalmistamiseks aega vaid kaks nädalat, s.o kuni 31. oktoobrini 2023, mis on ebamõistlikult lühike tähtaeg,» teatas omanike keskliit.

«Eeltooduga seoses soovib Eesti Omanike Keskliit juhtida tähelepanu, et Kaja Kallase juhitud valitsused on 2022. ja 2023. aasta otsustega kehtestanud suuremale osale muinsuskaitse all olevatest hoonetest topelt halduskoormuse, kus omanik peab ühe töö jaoks taotlema kaks ehitusluba, koostama kaks ehitusprojekti ja saama kaks kasutusluba kahelt erinevalt haldusorganilt – kohalikult omavalitsuselt ja muinsuskaitseametilt. Nende otsustega vastandus vabariigi valitsus nii riigikogu tahtele (vt MuKS § 1 lg 2) kui ka omanike esindusorganisatsioonidele, kes on nimetanud muinsuskaitsevaldkonna suurema probleemina omanike ebanormaalselt suurt halduskoormust,» öeldakse omanike keskliidu teates.

Liidu juhatuse esimehe Andry Krassi sõnul näitab kujunenud olukord, et liigne bürokraatia ei mõjuta vaid omanikke, vaid ka riigiametnikke, kes ei saa oma tööga õigel ajal hakkama. «Kahjuks tekib toetuse vähese etteteatamisega paratamatult ka kahtlus, et kultuuriministeeriumi kabinetivaikuses on toetuse saajad juba ette ära otsustatud. Oleme varem näinud juhtumeid, kus toetuse saanud hoone omaniku varjust on peale kiirtoetusvooru välja ilmunud ametnike kõrvad, kelle puhul ei saa välistada konkursi tingimuste enda kasuks mõjutamist,» ütles Krass.Kultuuriministeeriumi kommunikatsiooninõunik Liisa Johanna Lukk selgitas, et taotlusvooru toimumise aega ei otsusta kultuuriminister ega ministeerium, vaid muinsuskaitseamet, kes toetusi jagab. «Taotlusi menetleb ning toetuse saajad otsustab samuti Muinsuskaitseameti juures tegutsev komisjon,» ütles Lukk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles