Gaasitoru saaga: Hiina laev oli väidetaval vigastuse tekkimise ajal täpselt gaasitoru kohal (5)

Copy
Kui hiinlaste konteinerlaev Newnew Polar Bear jõudis oktoobris Peterburi sadamasse, oli tegu justkui tähtsündmusega.
Kui hiinlaste konteinerlaev Newnew Polar Bear jõudis oktoobris Peterburi sadamasse, oli tegu justkui tähtsündmusega. Foto: Jerzy Nowak/Marinetraffic.com/Mihkel Maripuu

Kui varasemalt on seoses lõhkenud Eesti-Soome gaasitoruga räägitud meedias venelaste naftatankerist SVG Flot, siis MarineTrafficu andmestikust ilmneb veel üks alus, mida võib seostada toru lõhkemisega.

SVG Flot oli Balticconnectori lähistel ankrus terve saatusliku nädalavahetuse, ent samal ajal liikus torule kõvasti lähemalgi hiinlastele kuuluv, kuid Hongkongi lipu all seilav konteinerlaev Newnew Polar Bear.

Just fakt, et merendusanalüütika veebilehe MarineTraffic põhjal oli seismoloogilise aktiivsuse ajal Balticconnectori kohal hiinlaste omanduses olev laev, ongi riigistruktuuride esindajate seast Postimeheni jõudnu järgi põhjus, miks on valitsus konkreetsete kahtlusaluste nimetamisel olnud nii kidakeelne ja ebamäärane: see on poliitiliselt ja diplomaatiliselt lihtsalt niivõrd delikaatne info, mille väljakäimisel tahetakse olla absoluutselt kindlad. Ja samal põhjusel pole vähemalt eestlased hiinlastelt seni diplomaatilisel tasandil aru pärinud: kuna ametlikult kahtlusaluseid pole, ei ole neilt midagi ka küsida. Eile õhtul saatis välisministeerium aga pressiteate, kus öeldi, et Eesti ja Hiina diplomaatide vahel toimusid 13. oktoobril Pekingis poliitilised konsultatsioonid. Kas ja mis seos on sellel gaasitorujuhtumiga, pressiteates ei täpsustatud.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles