Eelmise nädala torm segas gaasitoru ja kaabli vigastuste uurimist

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Soome piirivalvelaev Turva Balticconnectori vigastuskoha lähedal.
Soome piirivalvelaev Turva Balticconnectori vigastuskoha lähedal. Foto: Lehtikuva

Eesti ja Soome vahelise gaasitoru Balticconnectori ning Elisa andmesidekaabli vigastuste tekkepõhjuste uurimist pärssisid eelmise nädala tormised ilmastikuolud.

«Selguseni jõudmine on oluline nii Eestile kui ka Soomele. Seetõttu lõid riigiprokuratuur ja Soome Keskkriminaalpolitsei ühise rahvusvahelise uurimisrühma (JIT), et tõendite kogumine sidekaabli ja Balticconnectori gaasitoru kahjustuste põhjuste väljaselgitamiseks oleks kiirem ja sujuvam,» lausus riigiprokurör Triinu Olev Postimehele.

Ühises uurimisrühmas ei pea Olevi sõnul riigid teineteisega suhtlema ametlike õigusabitaotlustega, mille lahendamine võtab aega, vaid tõendeid saab jagada vahetult. «Senine koostöö on sujunud hästi. Eestis ei ole varem läbi viidud kriminaalmenetlust, milles tuleks kontrollida riike ühendava kriitilise infrastruktuuri kahjustusi, mistõttu hindame kindlasti teiste riikide tuge ja kogemusi,» märkis Olev.

Eelmisel nädalal alustas uurimisrühm esmaste menetlustoimingutega. «Sarnaselt Soome kolleegidele on kaitsepolitseiamet muu hulgas analüüsinud nii piirkonnas liikunud aluste andmeid kui ka teinud toiminguid merel. Juhtumi uurimist on mõjutanud ka eelmise nädala tormised olud merel. Ühe uurimisversiooni kohaselt on nii gaasitoru kui ka sidekaabli kahjustused tekkinud samal ajaperioodil, kuid nii selle versiooni kui ka kahjustuste tekkepõhjuste kontrollimiseks on tõendite kogumine ja rahvusvaheline koostöö veel pooleli,» rääkis Olev.

Postimees kirjutas täna, et kui varem on seoses viga saanud Eesti-Soome gaasitoruga räägitud meedias venelaste naftatankerist SVG Flot, siis MarineTrafficu andmestikust ilmneb veel üks alus, mida võib seostada toru lõhkemisega.

SVG Flot oli Balticconnectori lähistel ankrus terve saatusliku nädalavahetuse, ent samal ajal liikus torule kõvasti lähemalgi hiinlastele kuuluv, kuid Hongkongi lipu all seilav konteinerlaev Newnew Polar Bear.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles