JÄLLE VIGA Tuhandeid ID-kaarte kimbutab kehtivusaega mõjutav aps (7)

Postimees
Copy
Foto: Sander Ilvest

2019.-2022. aastal suvehooajal väljastatud ID-kaarte saab elektrooniliselt kasutada ühe päeva võrra vähem, kui näitab kaardile märgitud viieaastane kehtivusaeg. Esimesed sellised kaardid jõuavad oma kehtivusaja lõppu 2024. aasta märtsis ja PPA saadab kaardiomanikele aegsasti personaalse teavituse.

ID-kaardid kehtivad nii isikut tõendava dokumendi kui ka elektroonilist autentimist ja digiallkirjastamist võimaldava vahendina kuni viis aastat. Tehnilise vea tõttu kaarditootja infosüsteemide vahelises suhtluses on osade varasematel aastatel väljastatud ID-kaartide, elamisloakaartide ja digi-ID kaartide sertifikaatide kehtivusaeg ühe päeva võrra lühem. See tähendab, et dokumendi kehtivusaja viimasel päeval ei saa seda enam kasutada digitaalseks autentimiseks ja digiallkirjade andmiseks. Füüsilise dokumendina kehtib kaart oma kehtivusaja lõpuni.

Esimesed sellised kaardid jõuavad oma kehtivusaja lõppu 2024. aasta märtsis. Inimestele, keda see puudutab, saadab PPA kuu aega enne dokumendi kehtivusaja lõppu personaalse teavituse, et nad teaksid sellega dokumendivahetusel arvestada. Neid teavitusi hakkab PPA kaardiomanikele saatma järgmise aasta veebruarist.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles