Eestkostjate jaoks loodi teabe ja juhistega veebileht

BNS
Copy
Eestkostjaks hakatakse nii lastele kui ka täiskasvanutele, kes ei suuda ise enda õiguste eest seista.
Eestkostjaks hakatakse nii lastele kui ka täiskasvanutele, kes ei suuda ise enda õiguste eest seista. Foto: Tiina Oja

Justiitsministeeriumi ja Pärnu maakohtu koostööna valmis veebileht, kus saab teavet ja juhiseid eestkostjate õigustest ja kohustustest.

Pressiteates vahendati, et Eestis on eestkostja rollis pea 9000 inimest, kel on vastutusrikas roll esindada last või täiskasvanut, kes ei suuda ise enda õiguste eest seista. Siiani pole aga eestkostjatel olnud hädavajalikku lihtsasti esitatud teavet sellest, mida eestkoste täpsemalt tähendab.

Justiitsminister Kalle Laanet (RE) selgitas, et eestkostja teejuhi veebilehel on teave eestkostjaks saamise, eestkostja ülesannete, eestkostetava eest hoolitsemise ja valdkonna kohta üldisemalt. Veebist leiab ka juhendi aruande täitmiseks ja vastuseid korduma kippuvatele küsimustele. Samuti annab veebileht ülevaate toetavatest teenustest ja kontaktidest, kus saab lisaks selgitusi küsida.

«Usume, et hästi informeeritud eestkostja suudab oskuslikumalt täita enda ülesandeid ja kaitseb seeläbi paremini eestkostetava õigusi,» lisas Laanet.

Veebilehe mõte on justiitsministeeriumi teatel aidata eestkostjatel oma rollist selgemini aru saada, vähendada teadmatust ja hirmu suhelda kohtuga. «Ülesannetega hätta jäädes saab eestkostja alati kohtult abi küsida. Kui kohtule esitatakse edaspidi kvaliteetsemaid aruandeid, aitab see paremini korraldada kohtu tööd ja seeläbi toetada rohkem eestkostjaid,» täiendas Pärnu maakohtu eestkoste järelevalve peaspetsialist Merje Kuusksalu.

Ministeerium jagas, et veebilehe loomise vajadus sai selgeks avaliku sektori Innosprindil, mis toimus 2023. aasta kevadel. Innosprindile läks justiitsministeerium koos kohtutega sooviga töötada välja digilahendus, mis teeks lihtsaks ja mugavaks laste eestkoste järelevalve aruande esitamise ning looks selguse, mida kohus eestkostjalt ootab.

Tiimis oli kohtute, kohaliku omavalituse, sotsiaalkindlustusameti, justiitsministeeriumi, sotsiaalministeeriumi ning Registrite- ja Infosüsteemide Keskuse esindajad. Lisaks ühines tiimiga lapse eestkostja Aili Lossi. Innosprindil jõuti aga selguseni, et eestkostjad vajavad esmajoones ühest kohast kättesaadavat usaldusväärset infot.

Projektile aitas kaasa maikuus ellu viidud reform, kus kõik kohtute eestkoste järelevalve ametnikud hakkasid tööle Pärnu maakohtu vastavas osakonnas. Eestkoste järelevalve osakonda juhib kohtunik Anu Talu. Ühte osakonda koondumise eesmärk on ühtne praktika riigis, selgemad juhised ja kohtu ootused eestkostjatele ja seeläbi parem kaitse eestkostjatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles