Siseministeerium: Kopli komando sulgemise otsus on lõplik (2)

Postimees
Copy
Kopli komando hoone Ankru tänaval.
Kopli komando hoone Ankru tänaval. Foto: Mihkel Maripuu

Siseministeerium kinnitas, et 2021.aastal tehtud kärbete tõttu sulgemisele mineva Kopli komando osas on otsus lōplik ning komando suletakse 2024. aasta esimestel kuudel. Teeninduspiirkonna katmiseks tugevdatakse teisi Tallinna komandosid ning neis pakutakse tööd ka suurele osale Kopli päästjatest.

Siseminister Lauri Läänemetsa (SDE) sõnul oli 2021. aasta kärpeplaanis mitme komando sulgemise asemel võimalik piirduda ainult ühe komando sulgemisega. Otsuses sulgeda Kopli komando lähtus siseminister eeskätt võimalusest pakkuda sealsetele päästjatele uut töökohta ning vältida maapiirkondade komandode sulgemist.

«Inimesed päästavad, mitte komandohooned ning meie prioriteet oli hoida kogenud päästjaid ja nende töökohti. Enamikul Kopli komando päästjatel on tagatud töökohad teistes Tallinna ja Harjumaa komandodes, oma võimekusega panustavad nad tulevikus kogu Tallinna ja selle lähiümbruse elanike turvatundesse. Maapiirkonna komando sulgemisel meil paraku neile tublidele inimestele kodulähedast töökohta pakkuda poleks,» ütles Läänemets.

Kopli komando kõrval oleks alternatiiviks olnud komando sulgemine mõnes maapiirkonnas, kuid see oli siseministri sõnul välistatud. «Päästevõimekus peab olema tagatud kõikjal Eestis. Kui Tallinna elanikele tähendab Kopli komando sulgemine halvimal juhul mõne minuti võrra pikemat reageerimisaega, siis maapiirkonnas tähendaks komando sulgemine reageerimisaja mitmekordistamist. See võib olla elu ja surma küsimus, mis ei puuduta ju ainult kohalikke elanikke vaid ükskõik keda, kes piirkonnas abi vajab,» rõhutas Läänemets, kelle sõnul tasuks meenutada ka möödunud nädalate torme ning maakondade päästekomandode panust teede puhastamisel ja tormikahjude likvideerimisel. «Peame mõistma, et maapiirkondade komandod pole vajalikud ainult kohalikele elanikele, vaid ka selleks, et näiteks tormide korral oleks meie põhimaanteed läbitavad,» ütles Läänemets.

Päästeametil on Eestis 72 päästekomandot, neist Tallinnas kuus. 2022. aastal jõudis elupäästevõimekus elupäästesündmusele keskmiselt 9 minuti ja 40 sekundiga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles