Uurijad: Eesti-Soome kaabli rike on inimtekkeline (5)

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
09.08.2021, Läänemeri. Piirivalvelaev Kindral Kurvits Estonia uppumispaigas.
09.08.2021, Läänemeri. Piirivalvelaev Kindral Kurvits Estonia uppumispaigas. Foto: Madis Veltman

Valitsus sai neljapäeval julgeolekuasutustelt ülevaate merealuste sidekaablite uurimise seisust Läänemerel. Uurimistulemused viitavad, et Eesti-Soome sidekaabli rike on inimese põhjustatud.

Eesti uurijad koos Soome ja Eesti mereväega lõpetasid täna varastel hommikutundidel vajalikud menetlustoimingud Eesti-Soome sidekaabli uurimiseks.

Senised uurimistulemused viitavad, et Eesti-Soome sidekaabli rike on inimese põhjustatud. Edasine uurimine selgitab, kas kahtlus peab paika ning kas tegemist oli hooletuse või mõne muu põhjusega.

Kuna esmased tõendid Eesti-Soome kaablilt on kogutud, saab hakata kiiremas korras planeerima kaabli parandamist ja loodetavasti toimub see juba järgmisel nädalal. Kaabliparanduslaev on praegu olnud abiks kahjustunud koha kindlakstegemisel ja tõendite kogumisel.

Kuigi nii Eesti kui ka Soome uurijatele on teada piirkonnas olnud laevad ning töö nende seotuse tuvastamiseks käib, on vara võimalikule süüdlasele viidata. Samuti ei saa täna kinnitada, et kahjustused on tehtud tahtlikult, sealhulgas eesmärgiga kahjustada kriitlist taristut.

Olemasolevas kriminaalmenetluses kontrollivad uurijad ka Eesti-Rootsi sidekaablit, sest esialgsed andmed viitavad, et kahjustus võis olla inimtekkeline, kuid seda tuleb täiendavalt menetluse käigus kontrollida.

«Olen tänulik meie uurijatele ja ekspertidele, samuti Soome kolleegidele, kes on intensiivselt viimase kolme päeva jooksul merel tööd teinud. Usaldan eksperte, kes tõe välja selgitavad,» ütles peaminister Kaja Kallas.

Eesti sideteenus on valitsuse kinnitusel olnud kogu aeg maksimaalselt tagatud. Merekaablite purunemisel on võimalik kasutada alternatiivseid toimivaid merekaableid või Lätti minevaid maakaableid. Sideteenuse jätkuvaks toimimiseks on Eestil kokku üheksa erinevat ühendust: 7 mere- ja 2 maismaakaablit.

Riigiprokurör: kontrollitakse kõiki piirkonnas asunud laevu

Riigiprokurör Triinu Olevi sõnul õnnestus vaatamata tormistele oludele merel koos kaitsepolitseiameti, Eesti ja Soome mereväega ning sidekaabli operaatoriga teha tõhusat koostööd, et tuvastada kaabli kahjustuse täpne asukoht ja ulatus.

«Tõendite kogumine merel on lõppenud ja neid analüüsides peaksime saama lähiajal rohkem teavet, millist sorti kahjustusega on tegemist ja kuidas see põhjustada võidi. Sündmuskohal toimingute lõpetamine tähendab, et edasi saab planeerida sidekaabli parandustöid,» ütles Olev.

Riigiprokuröri sõnul töötavad uurijad praegu erinevate uurimisversioonidega ja menetluse käigus kontrollitakse jätkuvalt kõiki olulisi asjaolusid, sealhulgas piirkonnas sündmuste toimumise hetkel viibinud laevu.

«Sama kriminaalmenetluse raames on meil võimalik hinnata ka Eesti ja Rootsi vahelise sidekaabliga seonduvat, sest nii Eesti-Soome kui ka Eesti-Rootsi vaheliste sidekaablite kahjustamiste asjaolud on omavahel sarnased. Ka Eesti-Rootsi vahelise sidekaabli puhul peame kontrollima, mis võis olla kahjustuse põhjus ja koguma tõendeid selle kohta, kas kahjustus on inimtekkeline või mitte,» ütles Olev.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles