INTERVJUU Puidutööstur riigimetsa raie järsust kukkumisest: ma ei teadnud seda! Mis on riigi plaan?! (8)

Ülle Harju
, ajakirjanik
Copy
ASi Barrus juht Martti Kork märkis, et majanduse nähtamatu käsi hakkab lõpuks tööle: kui puitu napib ja peab ostma hingehinnaga, siis osa puidutööstustest peab tootmise sulgema.
ASi Barrus juht Martti Kork märkis, et majanduse nähtamatu käsi hakkab lõpuks tööle: kui puitu napib ja peab ostma hingehinnaga, siis osa puidutööstustest peab tootmise sulgema. Foto: Arvo Meeks

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) väidab, et metsa etteraiumine ja sellest tulenev järsk raiemahu kukkumine – RMK nimetab seda optimaalseks raieks – on juba mõnda aega teada, kuid Lõuna-Eesti ühe suurema puidutööstuse, Võru külje alla asuva ASi Barrus juht Martti Kork nägi enda sõnul RMK 200 aasta raieprognoosi 19. oktoobril esmakordselt.

Ütlesite 19. oktoobril ETV Terevisioonis, et «Kui Madis Kallase (SDE) ametiaeg keskkonnaministrina lõppes, pani ta allkirja dokumendile, millega vähendati RMK raiemahte kahe miljoni võrra. Enamus sellest männipuit.» Kas täpsustaksite, mida selle 2 miljoni all silmas pidasite? RMK raiemaht on üleüldse aastas kokku 4 miljonit tihumeetrit.

Kallas vähendas raiemahtu ca 1400 hektarit aasta peale (Keskkonnaministri käskkirja järgi 1310 – ÜH). Kui võtame kuskil keskmiselt, et puitu on hektaril kuskil 350 tihumeetrit, see teeb ligi pool miljonit aastas. Viie aasta peale ta vähendas – sain ca kaks miljonit. Enamus männik – ja ongi kõik!

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles