ANALÜÜS Ähmane amet: eriesindaja Jaanus Purga peab Ida-Virumaale raha tooma. Kuidas, ei tea täpselt keegi (5)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Ida-Virumaa eriesindajal Jaanus Purgal on oma ametis suhteliselt vabad käed, aga kitsad raamid.
Ida-Virumaa eriesindajal Jaanus Purgal on oma ametis suhteliselt vabad käed, aga kitsad raamid. Foto: Raul Mee

Eelmisel nädalal valitsuse eriesindajana Ida-Virumaal ametisse astunud Jaanus Purga tööülesanded on suhteliselt segased. Ühelt poolt justnagu vabad. Põhjarannikule antud intervjuus tunnistas Purga ka ise, et amet on loominguline ja konkreetseid juhiseid pole antud.

Teisalt on need siiski rangelt piiritletud. Purga töö peab olema seotud õiglase ülemineku fondi ja sealt jaotava rahaga. See on arusaam, milles valitsus lõpuks kokku leppis. Veel suvel ütles regionaalminister Madis Kallas (SDE), et eriesindaja ampluaa võib tulla päris lai. Tema juhitav ministeerium rääkis plaanist, kus eriesindaja võiks tegeleda teemadega majandusest kuni hariduse ja julgeolekuni. Valitsuses aga lepiti kokku teistmoodi. Kallas ei vastusta seda, ütleb, et nii ongi õige.

Probleem on iseenesest arusaadav. Nii Kallas kui rahandusminister Mart Võrklaev (RE) räägivad sarnaselt, et õiglase ülemineku fondi kasutamine toppab, raha pole piisavalt kiiresti välja jagatud, Ida-Virumaalt pole rahataotlejaid, graafikutest ollakse maas. Kuidagi mingil viisil peaks Purga selle rongi kiiremini liikuma panema. Umbes nii võiks tema tööülesande kokku võtta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles