Veel üks tõuge hinnatõusuks – valitsus kergitab keskkonnatasusid (6)

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Viru Keemia Grupi juhatuse esimees Ahti Asmann leiab, et maailma parim tehnoloogia ei muutu sellest järsku paremaks, kui Eestis saastetasu tõsta.
Viru Keemia Grupi juhatuse esimees Ahti Asmann leiab, et maailma parim tehnoloogia ei muutu sellest järsku paremaks, kui Eestis saastetasu tõsta. Foto: Andras Kralla Äripäev/scanpix

Keskkonnatasude järsk tõstmine kergitab paratamatult ka toidu-, kütte- ja elektrihindu. Kuid ilma mõjude analüüsita pole teada, kui paljude rahakott järjest kasvavale hinnasurvele alla vannub, sest majanduslanguse ajal on riik hakanud tõstma ka mitmeid teisi makse.

Üleeile läbis keskkonnatasude tõstmise eelnõu riigikogus esimese lugemise. Valitsus plaanib märgatavalt suurendada näiteks saastetasusid, soovides nelja aasta pärast koguda ettevõtetelt neid praegusest ligi 60 protsenti rohkem.

Kliimaminister Kristen Mi­chal (RE) selgitas riigikogus, et suure keskkonnamõjuga tegevused peavad olema õiglaselt maksustatud, et vähendada ohtlike ja tervist kahjustavate jäätmete teket, kaitsta veevarusid ja puhast õhku. «Loodus- ja elukeskkonnale tehtud kahju ei tohi jääda ühiskonna õlgadele, vaid selle peab katma see, kes saastab või kahju tekitab,» sõnas ta.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles