Uuring: auto polegi nii oluline liiklusvahend, nagu seni arvatud (11)

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Levinud on arvamus, et Eesti inimene on väga autostunud ega saa ilma autota kuskil käidud. Niimoodi see päris ei ole, ütleb uuring. 
Levinud on arvamus, et Eesti inimene on väga autostunud ega saa ilma autota kuskil käidud. Niimoodi see päris ei ole, ütleb uuring. Foto: Sander Ilvest

Eesti elanike liikuvuse uuringust selgus, et jalgsi, ühistranspordi ja jalgrattaga liikumisel on nii linna- kui maaelanike liikuvuses palju suurem roll, kui üldiselt teadvustatakse.

Tegemist on esimese omataolise uuringuga, sest varasemad on keskendunud mõnele konkreetsele aspektile, mitte suurele pildile. «Liikuvusuuring tugineb liikumispäevikutele ja annab meile olulist infot erinevate elanikkonnagruppide liikumistest, liikumisviisidest ja liikumiste eesmärkidest ja seda mõjutavatest teguritest. Sarnaseid uuringuid on varem tehtud ainult Tallinna elanike ja Harjumaa kohalike omavalitsuste elanike kohta,» ütles transpordiameti liikuvuse kavandamise osakonna ekspert Mari Jüssi.

Uuringu peamine väärtus seisnebki liikumispäevikutes. «Uuringu andmestik on oluline täiendus teistele – näiteks mobiilpositsioneerimise ja liiklussageduse andmestikele, kust ei tule välja liikumiste eesmärgid, jalgsi- ja jalgrattaga liikumised ega see, kuidas näiteks liiguvad ilma autota leibkonnad,» rõhutas Jüssi.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles