EKRE nõuab joobes saadikute istungitelt kõrvaldamist (7)

BNS
Copy
Martin Helme.
Martin Helme. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsioon tegi pöördumise riigikogu juhatusele ja riigikogu kantselei direktorile ettepanekuga, et istungi juhataja peab istungilt viivitamatult eemaldama alkoholi- või narkojoobe tunnustega saadikud.

«Riigikogu töö ei ole võrreldav tavalise kontori-, loome või liinitööga. Rahvasaadikutel puuduvad puhkuse- ja haiguspäevad, nad on saadikud kogu aja. Ka meie tööaeg ei ole tavaline, pole sugugi haruldane, et tööd tuleb teha hiliste õhtutundideni või lausa terve ööpäev järjest. Sellest tulenevalt on meil olemas kohvik, mis teenindab alati, kui istung käimas on. Kohvikus on lisaks söögile ja karastusjookidele alati olnud müügil ka alkohol,» seisab avalduses.

«Alkohol on aga tarkade inimeste jook, mis nõuab teatud minimaalset kultuuri- ja enesedistsipliini taset. Kui viimases kahes koosseisus ei tekitanud alkoholi müük kordagi probleeme, siis käesolevas koosseisus on koos uue poliitilise kultuuriga lisandunud parlamenti napsulembeseid ja nõrga kultuuritasemega saadikuid ning lühikese ajaga on saanud alkoholi liigtarbimisest probleem,» märkis EKRE.

Lisatakse, et kohvikusse on ilmunud ka majaväline alkohol, mida riigikogu liikmete külalised koos oma kutsujatega kohvikus tarvitavad.

«Parlamendi ja poliitikute maine on niigi kehv. Purjus, puuduliku kultuuritasemega ja ebaadekvaatsed saadikud saavad seda ainult halvendada. Pöördume riigikogu juhatuse poole tungiva sooviga, et juhatus tagaks soliidse ja töise töökeskkonna,» kirjutatakse pöördumises. «Me ei soovi, et kehtestataks uusi keelde või piiranguid, mis karistavad distsiplineeritud ja kultuurseid saadikuid, vaid nõuame, et juhatus tagaks, et riigikogu istungilt eemaldatakse viivitamatult isikud, kes on kas alkoholi või narkojoobes. Riigielu olulisi asju peab saama arutada ja otsustada tasakaalustatult, adekvaatselt ja objektiivselt.»

Seoses eeltooduga pöördub Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsioon riigikogu juhatuse ja riigikogu kantselei direktori poole ettepanekuga: tagada riigikogu istungitel parlamendi töö professionaalse õhkkonna tingimustes; istungi juhataja peab istungilt viivitamatult eemaldama alkoholi või narkojoobe tunnustega saadikud; tagada riigikogu valvemeeskonnal võimekus teha vajadusel nii alko- kui narkojoobe test; tagada, et valveteenistus hoolitseks selle eest, et riigikogu liikmete külalised ei tooks majja kaasa alkoholi, mida ise koha peal tarvitama hakkavad, vajadusel keelates neil isikutel siseneda või võttes nende joogid majas viibimise ajaks hoiule.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles