Lääne-Nigula valla otsus ähvardab armastava vanapaari igaveseks lahutada (9)

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Lääne-Nigula valla otsus ähvardab pikalt koos elanud vanapaari igaveseks lahutada nii, et mees võib jääda Eestisse hooldekodusse, aga naine peab minema tütrega Rootsi.
Lääne-Nigula valla otsus ähvardab pikalt koos elanud vanapaari igaveseks lahutada nii, et mees võib jääda Eestisse hooldekodusse, aga naine peab minema tütrega Rootsi. Foto: Shutterstock

Kui südikas tütar poleks vaidlustanud vanapaari hooldekodutoetusest ilma jätmist, oleks Lääne-Nigula valla otsus saatnud nad tagasi koju, kus haigustele alla jäänud eakad iseseisvalt elada ei suutnud. Ent valla uus otsus, mis andis toetuse ainult mehele ja jättis naise sellest ilma, võib paari juba igaveseks lahutada, kui tütar kohtust õigust ei saa.

Alates juulist tuli riik omavalitsustele appi pikaajalise hoolduse eest maksmisel. Kui varem tasus inimene sada protsenti hooldekodu kohatasust ise, siis praegu peaks osa sellest kinni maksma kohalik omavalitsus. Omavalitsuste liit ütles kohe, et raha eraldati neile liiga vähe ja valesti, sest osa omavalitsusi sai tegelikke kulusid arvestades raha heldemalt, teised kitsimalt. Viimaste seas oli ka Lääne-Nigula vald. Postimees ei tea põhjust, miks selle loo kangelasi vintsutama hakati, kuid ilma lähedase abita oleks vanapaari saatus olnud hoopis teistsugune.

«Kui poliitikud lubasid pensioni eest hooldekodu kohta, jäime neid uskuma, aga tegelikult teeb otsuseid vallajuht, kes leidis, et hooldekodutoetust pole meiesugustele vaja,» ütles Milvi (84, pereliikmete nimed muudetud). Abikaasa Mihkel (90) lisas, et praeguseks on olukord veelgi hullem, sest pärast valla otsuse vaidlustamist sai tema küll toetuse kätte, aga Milvi jäeti ilma, mis tähendab, et paar aetakse sunniviisiliselt lahku.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles