Hiina tahab välisministri sõnul Ühendriikidega stabiilseid suhteid (1)

Copy
Wang Yi ja Antony Blinken Washingtonis välisministeeriumis.
Wang Yi ja Antony Blinken Washingtonis välisministeeriumis. Foto: SARAH SILBIGER/Scanpix

Hiina välisminister Wang Yi avas neljapäeval haruldase visiidi Washingtoni avaldades lootust suhete stabiilsemaks muutmiseks maailma kahe suurima majanduse vahel.

«Püüame laiendada koostööd, millest on kasu mõlemale poolele, et saaksime stabiliseerida USA ja Hiina suhteid ning viia need tagasi terve, stabiilse ja jätkusuutliku arengu teele,» ütles Wang avades kõnelusi USA välisministri Antony Blinkeniga.

Wangi sõnul tulevad kahe riigi erimeelsused paratamatult esile, kuid Hiina loodab vastata rahulikult ja probleemid rahumeelselt lahendada.

«Oleme seisukohal, et see, mis on õige ja mis vale, ei sõltu sellest, kellel on suurem jõud või valjem hääl,» märkis välisminister.

Reedel vestleb Wang Valges Majas riikliku julgeoleku nõuniku Jake Sullivaniga. Bideniga pole kohtumist välja kuulutatud, kuid pärast seda, kui president Xi Jinping Pekingis Blinkeni vastu võttis, on kohtumine tõenäoline.

Hiina president Xi kaalub võimalust külastada järgmisel kuul Ühendriike, et siluda lõhesid maailma kahe suurima majanduse vahel.

President Joe Biden kutsus Xi osalema San Franciscos Aasia ja Vaikse ookeani Majanduskoostöö (APEC) tippkohtumisel, kuid on hoidnud Hiina suhtes karmi liini, jätkates sihitud sanktsioone ja toetades vaidlustes Pekingiga vankumatult Ühendriikide liitlasi.

USA ametnikud on korduvalt rääkinud kontaktide vajadusest Hiinaga, et vältida halvimaid stsenaariume.

«Me konkureerime Hiinaga (selles) igal viisil vastavalt rahvusvahelistele reeglitele – majanduslikult, poliitiliselt ja muul viisil. Kuid ma ei otsi konflikte,» ütles Biden kolmapäeval Austraalia peaministrit Anthony Albaneset tervitades.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles