Minister Signe Riisalo: hooldekodu on eeskätt äriettevõte (12)

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo ei soovita sellepärast elukohta vahetada, et Tartu on toetuse maksmisel Saaremaast heldem, vaid loodab, et 2029. aastaks olud ühtlustuvad. 
Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo ei soovita sellepärast elukohta vahetada, et Tartu on toetuse maksmisel Saaremaast heldem, vaid loodab, et 2029. aastaks olud ühtlustuvad. Foto: Sander Ilvest

Sotsiaalministeerium kavat­seb jätta hoolde­kodude hinnad turureeglite meele­valda ega plaani sekkuda ka kohalike oma­valitsuste otsustesse määrata toetuse piirmäära, isegi kui saarlasele antav tugi on samas hooldekodus ligi kaks korda väiksem kui tartlasel, nagu praegu.

Riigikogu valimistel lubati rahvale, et neil, kel vaja, saavad alates 1. juulist hooldekodu koha keskmise pensioni eest, sest riik hüvitab kohalikele omavalitsustele (KOV) hooldajate palgakulu ligi 40 miljoni euro ulatuses. Tegelikult tuleb paljudel lisaks pensionile endiselt kohatasu eest juurde maksta, sest hooldekodud tõstsid reformiga seoses ennaktempos hindu.

Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo (RE) ütles eile Postimehe otsesaates, et teda kiire hinnatõus ei üllatanud. Ministeeriumi prognoosi kohaselt pididki hinnad 2021. ja 2023. aastate võrdluses 37,5 protsenti tõusma. «38 protsenti nad tõusnud ongi, nii et üsna täpselt sai prognoositud.»

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles