Riisalo meretaristu purunemisest: ministeerium tõstab valmisoleku astet

Postimees
Copy
Balticconnectori ehitus 2019. aastal Paldiskis.
Balticconnectori ehitus 2019. aastal Paldiskis. Foto: Kaader videost / Elering

Läänemerel kahjustada saanud meresidekaablite juhtum näitab kriitilise merealuse taristu haavatavust ning vajadust tõsta valmisolekut, rõhutas majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo kohtumisel sideettevõtjatega.

Tiit Riisalo kutsus teisipäeval kokku elutähtsa teenuse osutajatest sideettevõtjad ja nii merealuste kui maapealsete sidekaablite omanikud, et vahetada infot ja teadmisi Läänemeres kahjustada saanud veealuse taristu teemal ja leppida kokku edasised sammud kriitilise infrastruktuuri kaitseks ning olemasolevate ühenduste ühiseks kasutamiseks.

Ministri sõnul näitab Läänemerel kahjustada saanud meresidekaablite juhtum kriitilise merealuse taristu haavatavust ning vajadust tõsta valmisolekut.

Kohtumisel arutati tegevusi, kuidas riigi ja ettevõtjate koostöös tõsta võimekust selliseid sündmusi ennetada, aga ka kiirelt lahendada. «Kuigi kummagi meresidekaabli intsidendiga ei kaasnenud häireid sideteenustes, peame olema valmis ka olukordadeks, millel on mõju. Kui uurimisasutused tegelevad merekaablite kahjustuste põhjuste väljauurimisega, siis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi roll on tagada, et meie ühendused maailmaga ja sideteenused Eesti inimestele oleksid igal hetkel toimivad,» rääkis Riisalo.

Kohtumisel tõdeti, et merealuste kaablite olukorra pidev täiendav monitoorimine on kallis, kuid side toimepidevuse jätkusuutlikuks tagamiseks on vajalik tihedam suhtlus taristu omanike, riigi ja sideettevõtete vahel, mis võimaldaks tõrgete korral operatiivsemat tegutsemist.

Samuti on vaja teha koostööd nii tehnilistest tõrgetest informeerimisel kui avalikkuse informeerimisel ning planeerida ühisõppusi tulevikus selliste olukordade sujuvamaks lahendamiseks. Arutluse all olid ka erinevad täiendavad meetmed side toimepidevuse tõstmiseks tulevikus.

Minister otsustas tõsta majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi valmisoleku astet tasemelt Alfa tasemele Bravo. Valmisoleku astme tõstmine seab teenistujate fookuse võimalike sideintsidentide ohukahtluste avastamisele, õppuste planeerimisele, operatiivselt kriitilise sidetaristu ülevaadete tegemisele ja tihedamale koostööle Soome ja Rootsiga, et ette valmistada ühistegevuste kaardistus sisendiks Euroopa Komisjoni sidetaristu teatisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles