FOTOD JA VIDEO Karis: mereväe laevapark vajab uuendamist (3)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

President Alar Karis külastas teisipäeval mereväge, kus mereväe ülem kommodoor Jüri Saska andis talle ülevaate nende väljakutsetest, arengutest ja tegevustest. 

«Balticconnectori ja sidekaablite kahjustused on selge näite, et koostöös liitlaste ja naaberriikidega tuleb meil pöörata senisest suuremat tähelepanu veealuse taristu ja mereala kaitsmisele,» ütles riigipea. «Eesti mereväel on selleks võimekus olemas.»

Karise sõnul oli tal hea meel näha, et mereväe ning politsei- ja piirivalveameti aluste ühendamine on sujunud hästi ning sünergia aitab kaasa nii mere ja ranniku kaitsmisel, kui ka reostustõrje, merepiiri valve, merepääste ja tolliga seotud ülesannete täitmisele,“ ütles president Karis.

Mereväe laevastikus on praegu kümme alust ning kuigi hetkel läheb mereväel hästi, siis Karise sõnul vajab laevapark kindlasti uuendamist. «Läänemere, millest peagi on samas NATO sisemeri, kaitsel on äärmiselt vajalik koostöö nii kolme Balti riigi kui ka Põhjamaadega.»

Karis kohtus mereväebaasis ka ajateenijatega ja soovis neile edu ning külastas aluseid Kindral Kurvits ja Admiral Cowen.

«Oli rõõm presidenti täna siin näha. Näitasime talle, millega tegeleme ja mida oskame. Saime tema käest kiidusõnu ja vastasime tema küsimustele. Aitäh, härra president, merevägi on teie visiidi eest tänulik,» sõnas mereväe ülem kommodoor Jüri Saska.

Presidendi sõnul tuleb Eesti mereväel arendada oma peamist võimekust merel ehk miinitõrjet. Viimase kahekümne aasta jooksul on Eesti vetest leitud ja kahjutuks tehtud üle 1500 peamiselt maailmasõdadest vette jäänud lõhkekeha. Merevägi näitas riigipeale mullu suvel Viimsi lähistelt merest leitud miini lõhkamist Naissaare juures umbes 12 meetri sügavusel.

Uute sõjaliste võimetena saab Eesti merevägi nüüdsest rakendada miinide veeskamist ja laevatõrjet, lisas merevägi teates. «Meremiinid aitavad tagada enda ja liitlasvägede liikumisvabadust Läänemerel ning takistada merelt rünnakuid. Mereväe rannikukaitseüksusel seisab selle aasta lõpus ees uue laevatõrje raketisüsteemi väljaõpe. Süsteem katab kogu Eesti ranniku ja loob koos meremiinidega rannikukaitse komplekslahenduse,» märgiti taustaks. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles