Nimelised @eesti.ee lõpuga e-posti aadressid on nüüdsest suletud (1)

BNS
Copy
Riigi Infosüsteemi Amet (RIA).
Riigi Infosüsteemi Amet (RIA). Foto: Tairo Lutter

Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) tuletab meelde, et alates kolmapäevast on suletud erakirjavahetuseks loodud eesnimi.perekonnanimi@eesti.ee ja ettevõttenimi@eesti.ee e-posti aadressid.

RIA andis kasutajatele otsusest sulgeda nimelised @eesti.ee lõpuga e-posti aadressid alates 2023. aasta 1. novembrist teada tänavu mai alguses. Teenus otsustati sulgeda, sest ligi 20 aasta eest riigiportaali juurde loodud lahendus isiklike kirjade edasisuunamiseks on tehniliselt oma aja ära elanud ning 95 protsenti nende aadresside kaudu liikunud kirjadest olid rämpsposti tunnustega. See aga tähendas, et näiteks Microsofti, Gmaili ja Yahoo spämmifiltrid pidasid need kirjad koos vajalike kirjadega kinni, mistõttu ei olnud see teenus enam töökindel.

Ühtlasi viis RIA aasta alguses endanimeliste e-posti aadresside omanike seas läbi küsitluse, mille kohaselt neist ligi 60 protsenti üldse ei teadnud, et neil nimeline e-posti aadress olemas on ja ligi 70 protsenti ei pidanud sellise suunamisaadressi olemasolu vajalikuks.

Nimelisi @eesti.ee lõpuga e-posti aadresse ehk niinimetatud aliasi lõi riik kuni 2018. aastani eraisikutele ID-kaardi või elamisloa väljastamisel ning ettevõtetele selle registreerimisel.

Erakirjade edasisuunamiseks mõeldud aadresse loodi aastate jooksul kokku ligi 590 000, kuid aktiivses kasutuses oli neist alla kahe protsendi. Kõigil, kes endiselt kasutavad neid e-posti aadresse enda kontaktaadressina, tuleks esimesel võimalusel oma kontaktandmed teenusepakkujate juures uuendada.

Nimelised @eesti.ee lõpuga e-posti aadressid ei ole seotud ametlike isikukood@eesti.ee ja registrikood@eesti.ee e-posti aadressidega, kuhu saadavad kirju riigiasutused.

RIA hallatavas riigiportaalis eesti.ee asuv riiklik postkast on eesti.ee määruse kohaselt loodud selleks, et riik saaks oma kodanikele teateid saata ning RIA jätkab e-posti aadresside isikukood@eesti.ee ja registrikood@eesti.ee edasi arendamist, et tagada riigiasutuste sujuv suhtlus ja infovahetus kodanikega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles