Sirbi peatoimetajaks tahab saada kolm inimest

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Ajaleht Sirp 2013. aastal.
Ajaleht Sirp 2013. aastal. Foto: Peeter Langovits / PM / Scanpix

Kultuurilehe Sirp peatoimetaja kohale kandideerib koos praeguse peatoimetajaga veel kaks inimest. 

Sihtasutuse Kultuurileht juhatuse esimees Toomas Väljataga nentis, et Sirbi peatoimetaja kohale kandideeris tegelikult hoopis neli inimest ning pärast tähtaja kukkumist võttis ühendust veel mitu. 

«Komisjon kohtub aga kolmega, kuna üks ei esitanud pabereid õigeaegselt. Jäi mulje, et huvi oleks veel suurem olnud, kui need neli, kes paberid tõid. Aga tähtajad on tähtajad ja nõuded on nõuded,» ütles ta.

Sirbi peatoimetaja Kaarel Tarand.
Sirbi peatoimetaja Kaarel Tarand. Foto: Sander Ilvest

Kohtumine kolme kandidaadiga toimub 13. novembril ja pärastlõunaks on komisjon oma valiku Väljataga sõnul ilmselt teinud. Seda, kes lisaks praegusele peatoimetajale Kaarel Tarandile veel kandideerisid, ta öelda ei soovinud. 

Kandidaatide kohta ütles juhatuse esimees, et kõigil on oma tugevused, kuid pelgalt paberite põhjal lõplikku otsust teha ei saa. «Komisjonil liiga lihtne ka ei ole. Kaarlil ja ühel veel on selgelt ajakirjanduslik taust. Kolmas on ka kirjutanud ja kultuuriajakirjanduses sõna võtnud, otseselt toimetuses töötanud aga mitte. Keegi ei ole selline ilmselgelt lati alt läbi jooksev.»

Mida uuelt peatoimetajalt oodatakse? «Peatoimetajal võib tohutult mõtteid olla, aga küsimus on selles, mida me rahaliselt lubada saame. Eelkõige on peatoimetajate mängumaa lehe sisu ja ega mina kui sihtasutuse juhataja ei lähe ühtegi toimetusse väljaande sisu koha pealt nõudeid esitama. See on ikkagi peatoimetaja töö,» ütles Väljataga, lisades, et vestlustel saab kindlasti kuulda kandidaatide mõtteid lehe võimalike muudatuste kohta. 

Rohkem tegeldakse tema sõnul praegu sellega, et leida lahendusi Sirbi veebis veelgi kättesaadavamaks tegemiseks. «Kuigi ega otseselt Sirbis ei ole sellega probleeme – meid loetakse veebis palju ja lugejate arvu koha pealt ei saa etteheiteid teha. Meie lugeja on jäänud püsivaks, ka paberlehe tellija – tõsi, see on küll kerges languses, aga mitte suures – ja veebis loetakse Sirpi silmapaistvalt palju. Sirbil on täiesti stabiilne positsioon.»

SA Kultuurileht otsis uut peatoimetajat ka ajakirjale Hea Laps. Et sinna konkursile laekusid vaid praeguse peatoimetaja Kätlin Vainola paberid, otsustas komisjon möödunud nädalal temaga jätkata. «Huvi oli kandideerida küll teistelgi, aga öeldi, et praegune peatoimetaja on ka täiesti tasemel ja pabereid ei esitatud,» selgitas Väljataga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles