Läti-Valgevene piiril alustas tööd Eesti politseiüksuse neljas rotatsioon

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Läti-Valgevene piiril alustas tööd politseiüksuse ESTPOL8 neljas rotatsioon.
Läti-Valgevene piiril alustas tööd politseiüksuse ESTPOL8 neljas rotatsioon. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Läti-Valgevene piiril alustas neljapäeval tegevust politsei- ja piirivalveameti (PPA) meeskonna ESTPOL8 neljas rotatsioon, mis toetab Läti piirivalvet ebaseadusliku sisserände ohjeldamisel.

Läti-Valgevene piiril tabatakse ööpäevas keskmiselt 100 ebaseaduslikku piiriületajat. 12-liikmelise politseiüksuse ülesanne on Läti piiril maismaapatrullides osalemine, droonivaatlus ja olukorra monitoorimine. Lähetuse pikkus on kaks nädalat, teatas PPA.

Piirivalve juhi Veiko Kommusaare sõnul jälgib PPA tähelepanelikult arenguid Läti, Leedu ja Poola välispiiridel Valgevenega ning vahetab naaberriikide piirivalvekolleegidega iga päev infot.

«Seoses Valgevenest tuleva rändesurvega on PPA pakkunud alates 20. septembrist tuge Läti piirivalvele, et toetada lõunanaabreid ebaseadusliku sisserände ohjeldamisel. Oleme lätlasi toetanud nelja ESTPOL8 rotatsiooniga. Kuna rändesurve ei ole lähiajal näitamas vähenemise märke, on PPA vajadusel valmis oma politseiüksust Lätis hoidma ka edaspidi,» ütles Kommusaar.

ESTPOL8 neljanda rotatsiooni juht Ats Püvi tõi välja, et üksuse eesmärk on abistada lõunanaabreid piiripatrullis ja tabada seadusliku aluseta Lätis viibivaid migrante.

«Meeskond on komplekteeritud erinevates prefektuurides ja üksustes töötavatest inimestest, et pakkuda Läti piirivalvuritele võimalikult mitmekülgset abi. Samuti annab lähetus hindamatu kogemuse nii meie politseinikele kui piirivalvuritele, kes saavad väärt õppetunni, kuidas tõkestada massilist sisserännet,» rääks Püvi.

PPA on Lätti saatnud neli ESTPOL8 meeskonda, kes on lõunanaabritele tuge pakkunud alates 20. septembrist. Selle ajaga on PPA politseiüksused tabanud kokku pea 700 ebaseaduslikku piiriületajat.

Esimene rotatsioon naasis Lätist 4. oktoobril, teine vahetus 18. oktoobril ja kolmas 1. novembril. Varem on Eesti toetanud Leedut Valgevenest tuleva rändesurve ohjeldamisel 2021. aastal ESTPOL5 meeskondadega ja 2023. aastal ESTPOL7 politseiüksusega seoses NATO tippkohtumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles