Karis rõhutas ettevõtjatele positiivse ootuse säilimise tähtsust (3)

BNS
Copy
President Alar Karis.
President Alar Karis. Foto: Markus Mangusson

Laupäeva õhtul Eesti parimate ettevõtjate tunnustusgalal rääkinud president Alar Karis rõhutas, et positiivne ootus tuleviku ees on eriti oluline keerulistel aegadel nagu praegu.

«See, mis tuleb kolme, viie või kümne aasta pärast, on meie enda teha. Kõigile langustele on varem või hiljem järgnenud kasvuperiood. Selle kasvuperioodi edu sõltub aga meie endi otsustest ja julgusest unistada. Veidi unistamist, lootust ja optimismi käib alati edu juurde,» sõnas Karis.

Tema sõnul jäävad optimismita igal juhul võimalused kasutamata. „Kes ei usu kasvuvõimalustesse, see ei investeeri. Ja kes ei investeeri, sel ei realiseeru kasvuvõimalused sõltumata sellest, kas need võimalused eksisteerisid pelgalt unistustes või olidki päriselt olemas,« sõnas ta. »Kindlad valikud ei vii aga unistusteni. Kui ei oleks optimistidest unistajaid, siis poleks meil tänaseid tehnoloogiaettevõtteid ega ükssarvikuid.«

Karise sõnul ei räägi ta sellest, kuidas võiks valitsus teha Eesti ettevõtluskeskkonda paremaks ja leevendada välisinvestorite võimalikku hirmu Eestisse tulla. »Tahaksin aga tuua välja kolm põhjust, miks võiksime praegusest majanduslangusest tulla läbi paremini kui eelmistest,« sõnas riigipea ettevõtjatele.

„Esiteks kehtib meie puhul sama, mis eelmistes kriisides. Just muutlikud ajad on need, millega toimetulemisel on Eesti ettevõtted olnud alati väga edukad. Neid iseloomustab paindlikkus ja kiire kohanemisvõime, ning oskus pöörata takistused kasvuvõimalusteks ja leida kiiresti uusi turge,» sõnas riigipea.

Teiseks nimetas president Karis üle kolmekümne aasta kogemust, kuidas oma majandust ja ettevõtteid turumajanduslikus keskkonnas juhtida. „Kõigis varasemates kriisides on seda kogemust olnud vähem. Usun, et paljud on eelmistest kriisidest õppinud ja see aitab meil uute kriisidega paremini toime tulla,« lisas ta.

Viimaseks pidas riigipea oluliseks aja jooksul laienenud rahvusvahelisi kontakte, sealhulgas seoseid rahvusvaheliste rahastamiskanalitega. „See kindlustab meile stabiilsema rahastuse kui varasemates kriisides ja aitab paremini toime tulla. Ka asjaolu, et kriisi ajal saab riik planeerida ligi kolmeprotsendise defitsiidiga eelarvet, peegeldab seda, et meie ligipääs maailma rahastuskanalitele ja seeläbi majanduslik olukord on väga erinev sellest, mis oleks toimunud kriisides 15 või 20 aastat tagasi,» ütles president Karis.

President andis üle tänavuse aasta ettevõtte tiitli Tartu biotehnoloogiaettevõttele Icosagen Cell Factory ning aasta noore ettevõtja tiitli ettevõtte Revismo omanikule ja juhile Kristo Klementile.

Eesti parimate ettevõtete tunnustamisüritust korraldavad EAS-i ja KredExi ühendasutus, Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ja Eesti Tööandjate Keskliit.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles