Riigiprokuratuur saatis kohtusse «Jokkeri» kuritegeliku ühenduse süüdistuse

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Harju maakohus, politseinik. Foto on illustratiivne.
Harju maakohus, politseinik. Foto on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter

Riigiprokuratuur saatis oktoobri keskel kohtusse kriminaalasja, milles esitas Valeri Ramjalale süüdistuse kuritegeliku ühenduse loomises ning üheksale inimesele süüdistuse sellesse kuritegelikku ühendusse kuulumises.

Süüdistuse kohaselt lõi Valeri Ramjalg nn «Jokkeri» kuritegeliku ühenduse, värbas sinna liikmeid ja juhtis kuritegeliku ühenduse tööd. Taivo Havamile esitati süüdistus kuritegelikku ühendusse kuulumises ja sinna liikmete värbamises ning Keijo Jaanup, Ergo Haab, Oliver Lääts, Marko Jegorov, Marko Orav, Andre Ojakäär, Dmitry Cherevko ja Margus Lumi said süüdistuse kuritegelikku ühendusse kuulumises.

Ojakääru ja Jegorovit süüdistatakse ka kehalises väärkohtlemises, Läätse süüdistatakse väikeses koguses narkootilise aine ebaseaduslikus käitlemises, Haabi karistuse kandmisest kõrvalehoidumises ja Cherevkot kindlustuskelmuses.

Riigiprokurör Raigo Aasa sõnul tegutses kuritegelik ühendus süüdistuse järgi vähemalt 2013. aasta esimesest poolest, nad saatsid korda varavastaseid ja majanduskuritegusid. Kogutud tõendid viitavad sellele, et kuritegeliku ühenduse püsivuse ja autoriteedi tagamiseks pandi toime ka vägivallakuritegusid.

«Süüdistuse kohaselt tegutses kuritegelik ühendus nii Eestis kui Soomes ja omas mõlema riigi kuritegelikus maailmas autoriteeti. Kümnest süüdistatavast kaheksa viibivad praegu vahi all ja kuritegudega saadud tulu konfiskeerimise tagamiseks on arestitud enam kui 400 000 euro väärtuses vara,» rääkis Aas.

«Kui kurjategijad lepivad omavahel kokku rollijaotuse, plaanivad põhjalikult, milliseid kuritegusid toime panna ja kuidas nende kuritegude jälgi varjata ning lähtuvad tegevuses kuritegeliku maailma kirjutamata reeglitest, siis on see ohtlik nii inimestele kui ka ühiskonnale,» toonitas Aas.

Kohus ei ole veel eelistungi aega määranud.

Karistus kuritegeliku ühenduse loomise eest võib ulatuda viiest kuni 15 aasta pikkuse vangistuseni, kuritegelikku ühendusse kuulumise eest võib karistada 3 kuni 12 aasta pikkuse vangistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles