Rahapesus süüdistatavad mõisteti õigeks

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Firma raamatupidaja Olga Drozdetskaja ja projektijuht Adil Allahverdijev.
Firma raamatupidaja Olga Drozdetskaja ja projektijuht Adil Allahverdijev. Foto: Reporter.ee

Kohus mõistis täna õigeks rahapesus süüdistatud mehe ja naise, sest kohtumenetluse käigus ilmnes, et kahtlustatavad polnud raha kuritegelikust taustast üldse teadlikud.

Süüdistuse kohaselt sai OÜ Orka Royal 2008. aasta aprillis õiguse müüa kaupu ja teenuseid internetikeskkonnas. Riigiprokuratuuri süüdistuse kohaselt laekus aga juba samal kuul osaühingu arvele ka Ameerika Ühendriikide pangakaartide väärkasutusest saadud raha, vahendas Reporter.ee.

Firma raamatupidaja Olga Drozdetskaja ja projektijuht Adil Allahverdijev asusid seejärel kohe raha kasutama ja jälgi peitma.

«Kui me räägime rahapesust, siis esmalt peab isik teadma, et raha päritolu on ebaseaduslik. Ta peab seda tõsimeelselt teadma ja kohus peab olema selles veendunud,» rääkis kaitsja Alik Karajev.

«Ja teiseks, kui me räägime rahapesust, siis kogu edasine tegevus peab olema kantud eesmärgist varjata raha tegelikku omanikku ja samuti on subjektiivne koosseis täidetud, kui see tagajärg saabub, aga antud asjas ettevõte kasutas seda raha ja kõik toimingud toimusid panga vahendusel ehk teisisõnu me ei saa mitte mingil juhul rääkida eesmärgist varjata raha tegelikku omanikku,»ütles Karajev.

Ülekanded olid tehtud Ameerika Ühendriikide pankade klientide kontodelt. Lihtsalt öeldes sai üks uurimisel tuvastamata jäänud isik ligi võõrastele kontodele, varastas sealt raha ja kandis siis Eestisse.

Nii Olga Drozdetskaja kui Adil Allahverdijev ennast süüdi ei tunnistanud ning ka kohus leidis, et neil pole süüd ja mõistis nad õigeks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles