Vaesumine väikelaste põetamisel kaob, kui poliitikud lõpetavad nägelemise (1)

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Väikelapse nädalane haigus võib lapsehoolduspuhkuselt tööle naasnud vanemale maksma minna sadu eurosid, sest hooldushüvitise suurus on praegu 80 protsenti alampalgast. Lasteaeda minek võib tähendada lapse jaoks kuni kümmet haigust aastas.
Väikelapse nädalane haigus võib lapsehoolduspuhkuselt tööle naasnud vanemale maksma minna sadu eurosid, sest hooldushüvitise suurus on praegu 80 protsenti alampalgast. Lasteaeda minek võib tähendada lapse jaoks kuni kümmet haigust aastas. Foto: Mihkel Maripuu

Tuleva aasta juulis suureneks haige lapsega koju jäänud lapsevanema haigusraha märkimisväärselt neil, kelle tegelik palk on miinimumist palju kõrgem. Seda juhul, kui Eesti Konservatiivsel Rahvaerakonnal (EKRE) ei õnnestu riigikogu tööd vahepeal seaduseelnõudele esitatud 2700 muudatusettepanekuga umbe jooksutada.

Teisipäeval arutas riigikogu sotsiaalkomisjon suurde saali teisele lugemisele saatmiseks seadusemuudatust, mis hüvitab lapsehoolduspuhkuselt tööle naasvale vanemale haigus- ja hoolduspäevi tema varasema sissetuleku, mitte enam töötasu miinimummäära alusel.

«Ausalt öeldes võtaks see meie peres küll palju pinget maha,» ütles Triin Ellakvere, kes kavatseb tuleva aasta mais 1,5-aastase lapse kõrvalt tööle naasta. Enne lapse sündi elamistingimuste parandamiseks võetud kodulaen on vahepeal intressitõusu tõttu kallinenud pea kolmandiku võrra, samuti on kõvasti kasvanud majapidamiskulud: kulutused elektrile, küttele ja toidule. «Kui laps lasteaias haigeks jääb, on mul kaks võimalust: kas pingutada tõsiselt püksirihma või püüda oma 80-aastase vanaemaga lapse hoidmises kokku leppida, aga arvan, et viimane ei õnnestu, sest tema tervis pole enam kuigi hea. Pealegi on viirusnakkused eakatele ohtlikumad kui noortele,» rääkis Ellakvere.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles