Toomas Uibo: riigieelarve tuleb ilmselt siduda usaldushääletusega (11)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy
Toomas Uibo
Toomas Uibo Foto: Madis Veltman/Postimees/Scanpix Baltics

Eesti 200 parlamendifraktsiooni esimehe Toomas Uibo arvates tuleb riigieelarve ilmselt siduda usaldushääletusega. Tema hinnangul paneb EKRE oma obstruktsiooniga parlamenti tegema tühja tööd ja see on rünnak põhiseadusliku korra vastu. 

Uibo sõnul on massiline muudatusettepanekute esitamine, nende menetlemine ja lõpuks iseenda ettepanekute mahahääletamine ERKE viis panna parlament tegema tühja tööd.

Ta juhib tähelepanu sellele, et EKRE on sel nädalal riigikogus takistanud muu hulgas Eesti osalemise pikendamist välismissioonidel ja ka tänavuse aasta riigieelarve muudatuste tegemist.

Uibo konstateerib, et selline käitumine oleks mõistetav mõne konkreetse seaduseelnõu takistamise puhul, kuid praegu üritatakse Eesti riigi seadusandliku kogu töö tervikuna seisma panna.

«Need kaks näidet ütlevad meile, et parlamendis on erakond, kes ei austa erakondadevahelist konsensust kaitse- ja julgeolekupoliitikas ning riigi igapäevase töö tegemist,» lausus Uibo.

Tema hinnangul on tegemist rünnakuga põhiseadusliku korra vastu, mille tegelik eesmärk on üheselt takistada järgmise aasta riigieelarve menetlemist ja vastuvõtmist riigikogus.

«See, millega EKRE praegu tegeleb, on täiesti vastutustundetu, sisutu ning pahatahtlik viis rikkuda riigikogu mainet, naeruvääristades parlamendi tööd ja näidates seda otsustusvõimetu institutsioonina, mis tegeleb täiesti sisutu ja tarbetu asendustegevusega,» sõnas Uibo.

Eesti 200 fraktsiooni juht peab sellise olukorra ületamiseks möödapääsmatuks riigieelarve sidumist usaldushääletusega, sest arvestades seadusega ettenähtud tähtaegu ei jäta EKRE valitsuserakondadele muud valikut.

«See on ülimalt kahetsusväärne, kuid parlamendi iga raisatud töötunni ja tööpäevaga üha vältimatum,» tõdes Uibo.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles