Andrei Kante: Tallinn ei osale õpetajate töötasu alammäära lepitusmenetluses

Postimees
Copy
Andrei Kante
Andrei Kante Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix Baltics

Tallinna linna esindaja ei osale haridustöötajate liidu ning haridus- ja teadusministeeriumi vahelise kollektiivse töötüli lepitusmenetluses. Tallinna linnavalitsuse hinnangul võiks riiklikus lepitusmenetluses vaatlejana osalev Eesti Linnade ja Valdade Liit selgitada kohalike omavalitsuste seisukohti.

Tallinna abilinnapea Andrei Kante sõnul ei ole Tallinn menetluses oleva töötüli pool, kuna ei osalenud õpetajate 2024. aasta töötasu alammäära läbirääkimistes, ei ole koalitsioonileppe pool ega ole osalenud järgmise aasta riigieelarve planeerimises. «Lepitusmenetluses on õpetajate töötasu alammäära puudutav töötüli haridustöötajate liidu ning haridus- ja teadusministeeriumi vahel,» selgitas Kante.

«Nõustume, et õpetajate palgakasv on äärmiselt vajalik. Tallinna linnas on õpetajate keskmine palk käesoleval aastal 120 protsenti Eesti keskmisest palgast. Praeguses majanduslikus olukorras ei ole see kindlasti piisav, et tagada õpetajate rahulolu ja järelkasv.»

Abilinnapea nentis, et linna kui kooli pidaja ülesannete ja kohustuste täitmiseks vajalikud eelarvelised vahendid sõltuvad riigi otsustustest. «Leiame, et riik peab hariduse valdkonnas suurendama kohalike omavalitsuste toetusfondi, mis võimaldaks tagada õpetajatele konkurentsivõimelise töötasu. Jätkusuutliku hariduskorralduse tagamiseks tuleb riigil esmalt esitada konkreetsed ettepanekud riigi 2024. aasta eelarvest õpetajate töötasu alammäära tõstmise ning töötasu vahendite planeerimise kohta. Need tegevused sõltuvad otseselt ministeeriumist ja teistel osalistel, sh õpetajatel ja kohalikel omavalitsustel, ei ole võimalik neid mõjutada,» tõdes Kante.

Abilinnapea hinnangul tuleb kõigi asjaosalistega läbirääkimiste pidamiseks täita mainitud põhimõtted, mis looksid konstruktiivse pinnase läbirääkimiste teel õpetajate palgatõusu tagamiseks.

24. oktoobril saadetud kirjas kutsus haridus- ja teadusminister Eesti Linnade ja Valdade Liidu, kohalike omavalitsuste ja erakoolide esindajaid liituma haridustöötajate liidu ning haridus- ja teadusministeeriumi vahelise kollektiivse töötüli lepitusmenetlusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles