Mida peaksid teadma ja tegema lapsevanemad haridustöötajate streigi puhul

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Pildil Reiniku kooli lapsed koolist koju minemas.
Pildil Reiniku kooli lapsed koolist koju minemas. Foto: Sille Annuk

Reedel toimub üle-eestiline haridustöötajate hoiatusstreik, et avaldada valitsusele survet läbirääkimistel palgatõusu üle. Kuidas homme toimuv tööseisak aga mõjutab lapsevanemaid ning mida peaksid nad ette võtma?

Esmalt tasub kindlaks teha, kas lasteaed või kool, kus lapsed käivad, osaleb streigis. Kui see on nii, tuleb lasteasutusest küsida, kas neil on keegi, kes lapsi vastu võtab ja nendega tegeleb tunni aja jooksul, kuni streik kestab.

Iga lasteaed ja kool on ajutise lastehoiu ise moodi lahendanud, mistõttu tuleb see kindlasti järele uurida, enne kui lastega kohale lähete.

Lastevanemate liidu esimees Aivar Haller soovitab usaldada koole, kus lapsed käivad, sest ta on kindel, et õpetajad ja koolijuhid on läbi mõelnud, kuidas lapsi ka streigi ajal hoida. Samuti Haller soovitab lastele rahulikult ja avameelselt selgitada, kui nad huvi tunnevad, miks koolipäev tund aega hiljem algab. «Lapsed on taiplikud, küll nad mõistavad, miks õpetajad täna nii teevad,» usub lastevanemate esindaja.

Tööinspektsiooni kodulehel on soovitused lapsevanematele, kes ei saa õpetajate hoiatusstreigi tõttu oma last tavalisel ajal lasteaeda või kooli viia. Juhtiv nõustamisjurist Jaana Vaus Madureira Silva soovitab kaaluda, kas lapse saaks tavapärasest hiljem viia lasteaeda mõni teine pereliige, jõuda tööandjaga kokkuleppele tööpäeva algusaja nihutamises või teha võimalusel kaugtööd kodust.

Alushariduse õppeasutustes ehk lasteaedades toimub streik ajavahemikus kella 8st 9ni, koolides kella 9st 10ni.

Streik on tööseisak, seega asutuste lahtioleku ja muu töökorralduse otsustab asutuse juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles