Läänemets: taandan sotsiaaldemokraadid peaministri tänasest õpetajapalga väljaütlemisest (15)

Lomely Mäe
, ajakirjanik
Copy
Lauri Läänemets.
Lauri Läänemets. Foto: Mihkel Maripuu

Lauri Läänemets kirjutas täna ühismeedias peaministri väljaütlemise vastuseks, et valitsuses on palkade teemal väga erinevad nägemused ning meenutab, et eelarvestrateegia tegemisel ei nõustunud sotsid palkade külmutamise ettepanekuga.

«Pärast eelarve kokku leppimist valitsuse pressikonverentsil ütlesin toona selgelt, et sotside nägemuses peavad 2025, 2026 jne aastal tõusma õpetajate, päästjate, politseinike palgad,» sõnas Läänemets Facebooki postituses.

Läänemetsa sõnul investeering haridusse ei ole kulu, vaid meie ühiskondliku heaolu ja majandusarengu pant.

«Me ei saa majanduslikult kunagi Euroopa edukamatele lähemale, kui meil pole järjest targemaid ja keerulisemate oskustega inimesi. Tark masin ilma targa töötajata ei tööta. Iga aasta kui haridusinvesteeringuid edasi lükkame, lükkame kaugemasse tulevikku ka üleüldise heaolu kasvu,» lisas ta.

Läänemets tõi esile, et täna peaks valitsus andma kindlustunnet pakkuva sõnumi, et jah, investeerime haridusse ning tagame majandusliku heaolu kasvu riigis.

«Õpetaja palka ei peaks võrdlema ülejäänud Eesti palkadega, sest eesmärk ongi 20 protsenti rohkem keskmisest palgast mööda minna. Selles loogikas peaks õpetaja palga tõus veel mitmel aastal olema suurem kui riigis keskmiselt,» kirjutas ta.

«Vastab tõele, et rahalist katet palkade tõusuks eelarvestrateegias pole aga valitsuse sügisene kokkulepe oli, et just nüüd peaks rahandusministri eestvedamisel algama arutelud tulude suurendamiseks. OÜ-tamise lõpetamine, maksude maksmine platvormitööl ja airbnb-l, riigi poolt loodud bürokraatia vähendamine kuni astmelise tulumaksuni välja - neid rahastuskohti on,» lisas Läänemets.

Läänemets ei ole nõus, et palkade tõstmiseks tuleks koole sulgema ja ühendama hakata. Efektiivsuse loogikas võib 2/3 täituvusega kool olla raiskamine ecxeli tabelis, päriselus aga maapiirkonna ainuke lootus.

«Eelarvestrateegia ei ole müstiline dokument mis pakub palgatõusuks kindluse, seda saab valitsus alati muuta. Ka tänavused ajalooliselt suured õpetaja, päästja ja politseiniku palgatõusud polnud eelarvestrateegias ette nähtud varasemalt. Kindluse palgatõusuks garanteerib kollektiivleping, mis on tagatud seaduse jõuga.» jätkas ta.

«Kui suur peaks olema õpetajate palgatõus, tõusu astmed ja ajaline jaotumine, seda ettepanekut ootame haridus- ja teadusministrilt, et siis valitsuses edasised käigud otsustada,» kirjutas Läänemets postituse lõpetuseks.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles