Päästealused eskordivad kreeni vajunud Amalie Lätis asuvasse sadamasse (5)

BNS
Copy
Parvlaev Amalie.
Parvlaev Amalie. Foto: Henn Soodla

Neljapäeva õhtul kella 20 paiku vajus Ruhnust Kihnu teel olnud parvlaev Amalie kreeni ning laeva reisijad olid ohus, mistõttu politsei- ja piirivalveamet (PPA) käivitas päästeoperatsiooni ja evakueeris pardalt inimesed. Ohtliku olukorra põhjustas esialgsetel andmetel ilmselt lasti liikumahakkamine.

Põhja prefektuuri operatiivjuht Taavi Kirsi sõnu on Amalie kreen 10–15 kraadi. «Esialgsetel andmetel võis kreeni põhjustada liikuma hakanud last,» ütles Kirss usutluses Kuku raadiole, lisades, et aluse lastiks on sõidukid.

Öö jooksul on täpsustunud ka laeval olnud inimeste arv. «Kui pikalt arvasime, et pärast seitsme inimese kopteriga ja kolme inimese laevaga evakueerimist on pardale jäänud viis inimest, siis meie praegune teadmine on, et tegelikult on pardal inimesi kuus – kaks meeskonnaliiget ja neli reisijat. Amalie on praeguseks jõudnud mõne meremiili kaugusel Läti territoriaalvetest ning teda saadavad päästealused,» ütles ta.

Amalie liigub Läti suunas Mērsragsi sadamasse.

Kreeni vajumise hetkel viibis praamlaeva Amalie pardal 16 inimest, neist 12 reisijat ning kolm meeskonnaliiget. Laine kõrgus oli paar meetrit. Ruhnu päästjad võtsid peale kolm inimest, 7 võttis peale politsei- ja piirivalveameti (PPA) helikopter ja viis nad Ruhnu. 

Kella 6.30 ajal oli kreenis Amalie jõudnud Läti territoriaalvetest kolme meremiili kaugusele ning Läti rannikuni on veel minna 18 meremiili. «Alus liigub väga tasasel käigul ja pole võimalik prognoosida, kui kaua sellel võtab aega sadamasse jõudmine. Aga olukord püsib stabiilne,» ütles Kirss.

Amalie teekonda julgestavad mereväe laev Valve, Pärnu politsei alus Terje ja uurimislaev Salme. Läti poole pealt on vastu saadetud Läti mereväe laev.

Amalie teekond reedel kella 6 paiku.
Amalie teekond reedel kella 6 paiku. Foto: Marine Traffic

Neljapäeva õhtul kaasati päästetöödesse kohe PPA lennusalga kopter ning vabatahtlikud ja kutselised merepäästjad Kuressaare, Pärnu ja Ruhnu üksustest ja mereväelaev Valve. Parvlaev pööras pärast kreeni vajumist tagasi Ruhnu poole.

Põhja prefektuuri operatiivjuht Taavi Kirsi sõnul viibis Amalie pardal kreeni vajumise hetkel 15 inimest, neist 12 reisijat ning kolm meeskonnaliiget. «Kopterimeeskond evakueeris seitse inimest Ruhnu saarele, kellest üks vajas arstiabi ja toimetati Pärnu haiglasse. Seejärel naasis kopter tankimiseks Tallinnasse, kuid inimeste evakueerimisega jätkati sündmuskohale saabunud veesõidukitega,» rääkis Kirss.

Kella 2.50 ajal jõudis päästekopter tagasi Amalie juurde. «Pärast olukorra hindamist võeti vastu otsus, et sellel hetkel oli laevalt inimeste vintsimine liiga riskantne. Kopter läks ootele Ruhnu saarele,» kirjeldas Kirss sündmuste käiku.

Samal ajal jätkas kreenis laev ise liikumist Ruhnu suunas ja oli jõudnud sadamast nelja ja poole meremiili kaugusele.

Kella 4.20 ajal teatas Taavi Kirss, et piirkonnas oleva ebasoodsa tuulesuuna ja laeva kreeni tõttu on Amalie katsed Ruhnu sadamasse siseneda ebaõnnestunud ning vastu on võetud otsus, et kõige ohutum on sõita Läti ranniku suunas.

«Amalie koos kuue inimesega pardal on võtnud kursi Läti poole ning teda saadavad kolm päästealust. PPA kopter on Ruhnu saarel ning vajadusel valmis reageerima, samuti on Läti omalt poolt Amaliele ühe laeva vastu saatnud,» märkis ta öösel.

Ruhnu vallavanem Andre Nõu ütles reede hommikul Postimehele, et kokku toodi saarele üheksa parvlaeval olnud inimest, kes olid valdavalt kohalikud elanikud.

«Need, kes ei olnud kohalikud, läksid oma majutuskohta ning mõned ka saare päästehoonesse,» selgitas ta.

Amalie on Eesti laevafirmale Kihnu Veeteed kuuluv parvlaev, mis sõidab Kihnu ja Munalaiu ning Munalaiu ja Manilaiu vahet. Laev on ehitatud 1965. aastal Norras kui OTTERSØY 4 ning saanud 1991. aastal nime RADØY. Eestisse saabus laev 2004. aastal.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles