Kristina Kallas õpetajate palgaleppest: tean, et peaminister on minuga eri arvamusel (4)

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Rakvere lasteaedadest ühines üleriigilise õpetajate streigiga ainsana Triinu lasteaed, kus kella 8–9 pidasid tööseisaku kõik 40 õpetajat ning nende abilist.
Rakvere lasteaedadest ühines üleriigilise õpetajate streigiga ainsana Triinu lasteaed, kus kella 8–9 pidasid tööseisaku kõik 40 õpetajat ning nende abilist. Foto: Marianne Loorents

Kui veel reede hommikul tundus õpetajatele, et detsembris pole tõsisest streigist pääsu, siis õhtupoolikul riikliku lepitaja juures lõppenud palgaläbirääkimised tõid väikese lootuskiire, et ehk jääb streik ära.

Eilehommikuse tunniajase hoiatusstreigiga, millest võttis osa vähemalt 544 kooli ja lasteaeda üle Eesti, lootsid õpetajad survestada haridusminister Kristina Kallast (Eesti 200) pärastlõunal alanud kohtumisel nende palganõudmistele vastu tulema.

Kuigi lootus oli õhkõrn, sest teisipäevane haridustöötajate liidu kohtumine peaminister Kaja Kallasega (RE) läks aia taha – mõistmist ja arusaamist liitu juhtiva Reemo Voltri sõnul neil peaministriga ei tekkinud. Koalitsioonilepingu kohaselt peab õpetaja palk aastaks 2027 tõusma 120 protsendini riigi keskmisest, kuid eesmärgile lähemale liikumine näib tegevat hoopis vähikäiku – valitsus pakkus õpetajatele järgmise aastaks 1,77 protsenti palgatõusu, ehkki riigi keskmine palk kasvab oluliselt kiiremini. Kallas põhjendas, et riigi eelarvestrateegiasse ei saa õpetajate palgaootusi ja lubadusi sisse kirjutada, sest riigil ei ole raha. Voltri hinnangul olevat see riigieelarve mahtu vaadates aga prioriteetide küsimus.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles