Lihtsad müügitöötajad või rahvusvahelise haardega rahapesijad? Danske-protsess sai terava alguse

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Ükski Danske endisest suhtehaldurist kohtualune ennast esmaspäeval süüdi ei tunnistanud. Paremalt kliendihaldurid Marko Teder, Mihhail Murnikov ja Jevgeni Agnevštšikov.
Ükski Danske endisest suhtehaldurist kohtualune ennast esmaspäeval süüdi ei tunnistanud. Paremalt kliendihaldurid Marko Teder, Mihhail Murnikov ja Jevgeni Agnevštšikov. Foto: Sander Ilvest

Esmaspäeval Harju maakohtus alanud kohtuprotsess rahapesusüüdistuse saanud Danske Banki suhtehaldurite üle tõotab tulla järjekordne mammutsaaga: kohtuistungeid on ligi aasta aja peale planeeritud ligi 80.

Kriminaaluurimine Danske suhtehaldurite vastu algas juba kolm aastat tagasi. Süüdistuse kohaselt panid Juri Kidjajev, Erik Lidmets, Jevgeni Agnevštšikov, Mihhail Murnikov, Marko Teder ja Natalja Komarova aastatel 2007–2015 Danske Bank Eesti filiaalis ühiselt toime suures ulatuses rahapesu. Lidmetsa süüdistatakse lisaks tulirelva ja selle oluliste osade ebaseaduslikus käitlemises. Süüdistatavad töötasid Danske Banki Eesti filiaali privaat- ja välispangandusosakonnas, neist Kidjajev selle juhina.

Kuigi kõne all on aastad 2007–2015 ja mõni haldur lahkus Danskest aastaid enne rahapesuskandaali puhkemist – näiteks Lidmets 2010. aasta aprillis –, aitasid nad prokuratuuri süüdistuse järgi oma kliente ka pärast ettevõttest lahkumist. Riigiprokurör Alar Lehesmets selgitas istungi järel Postimehele, et kui kliendid vajasid abi pangakontode avamisel ja tehingute tegemisel läbi Danske, aitasid süüdistatavad, kes ise Danskes enam ei töötanud, seda teha teiste Danske töötajate vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles