Politseiüksus ESTPOL 8 lõpetas töö Läti-Valgevene piiril

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
ESTPOL08 kolmas rotatsioon. Lõuna prefektuuri esindaja paremal koos koeraga.
ESTPOL08 kolmas rotatsioon. Lõuna prefektuuri esindaja paremal koos koeraga. Foto: PPA

15. novembril lõpetas Läti-Valgevene piiril töö politsei- ja piirivalveameti üksuse ESTPOL 8 neljas rotatsioon. Uut rotatsiooni PPA lõunanaabrite juurde ei saada, sest rändesurve piiril on vähenenud ning Läti piirivalve ei vaja enam Eesti politseiüksuse abi.

Viimastel nädalatel on olukord Läti-Valgevene piiril stabiliseerunud ning ebaseaduslike piiriületuste arv kahanenud, teatas PPA. Kuu aega tagasi tõkestati Lätis iga päev enam kui saja inimese tee Euroopa Liitu. Nüüd on see arv vähenenud kaks korda ning keskmiselt tabatakse ööpäevas umbes 50 ebaseaduslikku sisserändajat.

Piirivalve juhi Veiko Kommusaare sõnul andis Läti piirivalve teada, et tulenevalt rändesurve vähenemisest, ei vaja nad enam Läti-Valgevene piiril PPA politseiüksuse abi. «See tähendab, et kolmapäeval lähetuse lõpetanud neljanda ESTPOL8 rotatsiooni asemel PPA uut meeskonda lõunanaabritele appi ei saada. Jätkame oma partneritega regulaarselt suhtlemist ja hoiame tähelepanelikult silma peal sellel, mis toimub naaberriikide piiridel. Juhul kui tekib vajadus, siis on PPA valmis saatma oma politseiüksuse liitlastele appi ka edaspidi,» ütles Kommusaar.

Kommusaar märkis, et nii nagu sattusid ränderünde alla riigid meist lõunas, on tõusuteel ka surve Soome piiridele. «Olukord Eesti piiridel on hetkel rahulik ning seni ei ole me täheldanud ebaseadusliku rände survet ei piiripunktides ega piiripunktide vahelisel alal. Jälgime mõistagi olukorda meie piiridel väga teravalt ning vajadusel oleme valmis reageerima ja piiridelt saatma tagasi kõik, kel siia asja pole,» lisas piirivalve juht.

PPA rahvusvahelise koostöö büroo juht Reet Zeisig tänas kõiki ESTPOL8 meeskondade liikmeid, kes aitasid lõunanaabrite juures tagada meie regiooni turvalisust. «Hea koostöö ja teineteise aitamine tõstab Eesti mainet ning näitab liitlastele, et oleme järjepidevad ja usaldusväärsed partnerid. Tänu meeskondade targale ja tulemuslikule tööle on usaldus PPA vastu kõrge ning saame vajadusel ka ise teiste toetusega arvestada,» rääkis rahvusvahelise koostöö büroo juht.

PPA toetas Läti piirivalvet ESTPOL8 politseiüksusega 20. septembrist kuni 15. novembrini. Meeskondade ülesanne oli Läti piiril maismaapatrullides osalemine, droonivaatlus ja olukorra monitoorimine. PPA politseiüksused aitasid kaheksa nädala jooksul tabada üle 900 ebaseadusliku piiriületaja. Nelja rotatsiooni jooksul toetas PPA lõunanaabreid Läti-Valgevene piiril 48 inimese ja seitsme koeraga. Meeskondadesse kuulusid inimesed erinevatest prefektuuridest ja üksustest.

Varem on Eesti toetanud Leedut Valgevenest tuleva rändesurve ohjeldamisel 2021. aastal ESTPOL5 meeskondadega ja 2023. aasta suvel ESTPOL7 politseiüksusega, kui Vilniuses toimus NATO tippkohtumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles