FOTOD 100 kilo amfetamiini ja relvad: Ikla piiripunktis tabatud laadungi taga oli suurem jõuk

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Lisaks narkootilistele ainetele ja relvadele leiti ka kuhjaga sularaha.
Lisaks narkootilistele ainetele ja relvadele leiti ka kuhjaga sularaha. Foto: Soome politsei

Koostööd teinud Eesti, Soome ja Belgia õiguskaitseasutused said natist kinni rahvusvahelisel kuritegelikul grupil, kellelt saadi omakorda kätte 100 kilogrammi amfetamiini, üle 22 kilogrammi kokaiini, ligi pool miljonit eurot sularaha ja mitmeid relvi.

Soome politsei teatas reedel, et nende uurimine on tehtud ja kuritegude organiseerijad antakse seal kohtu alla.

Rahvusvaheline uurimine algas tänavu veebruaris, kui maksu- ja tolliamet kontrollis Ikla piirilt Eestisse sõitnud treilerit, millest leiti 100 kilogrammi amfetamiini ja kaks ebaseaduslikku automaattulirelva. Belgia kodanik peeti kuriteos kahtlustatavana kinni ning talle esitati kahtlustus suures koguses amfetamiini ja ebaseaduslikus tulirelvade käitlemises.

Kaitsepolitseiameti tehtud kohtueelse menetluse järel on mees süüdistusega täna kohtu ees. 

Esialgsete tõendite põhjal oli prokuratuuri teatel alust arvata, et Iklas piiri üritada lootnud mehe taga on laiem kuritegelik grupp. Belgiast Eestisse toodud suur amfetamiini kogus ei olnud mõeldud Eesti turule, vaid süüdistatavad suundusid Soome.

Seetõttu loodi prokuratuuri selgitusel kohtueelse menetluse alguses Soome ja Belgia õiguskaitseasutustega ühine rahvusvaheline uurimisrühm, mis võimaldas kahtlustatavate tegevuse kohta erinevates riikides tõendeid koguda ning neid omavahel vahetada. 

Lääne ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokuröri Kaido Tuulemäe sõnul ei tohi Eestist saada transiitriiki, mille kaudu ohtlikud ained ja tulirelvad Skandinaaviasse jõuavad. «Lisaks Eestis kohtu alla antud mehele tabasid Soome kolleegid Eestiga seotud kahtlustatava, kelle korterist leiti 22.5 kg kokaiini ja 177 000 eurot sularaha. Teise kahtlustatava korterist leiti veel 30 000 eurot sularaha ja luksuslikke käekellasid. Kokku saadi uurimise käigus kätte ligi pool miljonit eurot kuritegudest saadud sularaha, 100 000 euro ulatuses muud kuritegudest saadud vara ja mitmeid ebaseaduslikke tulirelvi,» ütles Tuulemäe.

Ühtlasi tuletas ta meelde, et üledoosisurmade arv on juba teist aastat järjest hoogsalt kasvamas ja suur osa neist surmadest on seotud sünteetiliste opioidide ja fentanüülide kõrval just kokaiini ja amfetamiiniga. «Narkootilise aine tarvitaja ei saa kunagi olla narkootilise aine kvaliteedis kindel, sest seda võidi mõnes isetekkelises laboris oluliselt kangema ainega mõju tugevdamiseks segada. Seetõttu on õiguskaitseasutused suunanud oma teraviku ohtlike ainete tarneahelate lõhkumisele ja kahtlustatavate kohtu ette viimisele,» lisas Tuulemäe.

Kaitsepolitseiameti Lääne osakonna direktor Veiko Germanni sõnul töötab kaitsepolitsei selle nimel, et ebaseaduslike relvadega ei ohustataks inimeste turvalisust ega riigi julgeolekut. «Selleks, et meie pingutus tõesti vilja kannaks, on vaja koostööd üle välja – nii inimestega, kes oma tähelepanekuid jagavad kui ka õiguskaitse- ja teiste riigiasutustega, kes panustavad ennetamise ja kontrolliga,» võttis Germann töö kokku.

«See juhtum on hea näide rahvusvahelisest koostööst, suutsime ühes Belgia ja Soome kolleegidega tasalülitada nii inimeste tervist kui ka meie piirkonna julgeolekut ohustava kuritegeliku grupi,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles