VIDEO JA FOTOD Kaja Kallas: nii nagu pole olemas jõuluvana, pole ka riiki, mis saaks raha mujalt kui maksumaksjatelt (17)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Laupäeval toimuval Reformierakonna üldkogul peetud kõnes keskendus ainus juhikandidaat Kaja Kallas paljuski oma varasematele jutupunktidele: pärast Jüri Ratase (KE) ja EKREIKE valitsusi on ebamugavate otsustega Reformierakonda Eestile vaja. 

Kallase sõnul andis Reformierakond juba varem mõista, et eelarve tuleb tasakaalu viia, kuid neid ei kuulatud.

«Tunnen täna enam kui varem, et Eesti vajab Reformierakonda,» sõnas ta, põhjendades seda minevikus tehtud vigadega, mis vajavad täna parandamist. «Majandus ei ole täppisteadus, see on tihti tagantjärele tarkus, mis annab endast aimu just tahavaatepeegli kaudu.»

Neljapäeva õhtul lõppes reformierakondlaste elektrooniline hääletus: kui Kallas on juhikandidaadina ainus, siis juhatusse on oodata uusi nägusid.

Kallas lisas oma kõnes, et Eesti probleemid said alguse 2016. aastal, kui riigi rahakotile pääses ligi Jüri Ratase (KE) esimene valitsus. EKREIKE-t nimetas ta aga majanduskrattideks: «Elu oli lill, torti jagati kõigile,» ütles ta, lisades, et pidu lõppes siis, kui Eestisse jõudis koroonakriis.

Reformierakonna toetus reitingute järgi on kukkunud märkimisväärse 18-protsendini. Neist eespool võidutsevad enam kui 20-protsendilise toetusega Konservatiivne Rahvaerakond ja Isamaa.

«Reformierakonna, Eesti 200 ja sotsiaaldemokraatide vaheline kokkulepe ei ole ühegi partneri nägu. See on kompromiss ja ühisosa otsimine,» vastas Kallas enesekindlalt avalikkuses kõlanud kriitikale.

Peaminister nentis muu hulgas, et viimased ajad pole ei talle isiklikult ega ka erakonnale kerged olnud. Ta lisas, et maksud ei meeldi kellelegi, ka mitte talle endale. «Aga uskuda, et me suudame 33-protsendilise maksukoormusega pakkuda oma elanikonnale samu teenuseid, mida teised Põhjamaad pakuvad 45-53 protsendilise maksukoormuse juures, on uskuda muinasjuttu jõuluvanast,» ütles ta.

Kallas sõnas, et nii nagu pole olemas jõuluvana või tasuta kingikotte, pole olemas ka riiki, mis saaks raha mujalt kui maksumaksjatelt. «Need on meie oma maksumaksjad, kes peavad maksma kinni kõik avalikud teenused, toetused ja palgad, mida riik siis omakorda läbi eelarve laiali jaotab.»

Kallase järel astus lavale Reformierakonna riigikogu fraktsiooni juht Erkki Keldo, andes ülevaate riigikogu tööst: «Kui opositsioon tegeleb riigikogus räuskamisega, siis meie teeme sisulist tööd.» Keldo tutvustas muu hulgas põgusalt riigieelarvet. 

Reformierakonna üldkogu ajakava

13.00–13.10 hümn, avasõnad

13.10–13.40 erakonna juhi Kaja Kallase sõnavõtt

13.40–13.55 Riigikogu fraktsiooni esimehe Erkki Keldo sõnavõtt

13.55–14.10 peasekretär Timo Suslovi sõnavõtt

14.10–14.20 uute liikmete tervitamine

14.20–14.35 erakonna esimehe ja juhatuse liikmete valimistulemuste kinnitamine

14.35–14.45 lõpusõnad ja pildistamine

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles