VIDEO Riigikogus arutatakse avalikul istungil erakondade sundlõpetamise teemat (2)

Postimees
Copy

Riigikogu põhiseaduskomisjon peab täna avaliku istungi, et arutada erakondade sundlõpetamise regulatsiooni ja selle täiendamise vajadust.

Põhiseaduskomisjoni esimehe Hendrik Johannes Terrase sõnul võimaldab kehtiv seadus lõpetada vaid sellise erakonna tegevuse, mille eesmärgid või tegevus on suunatud Eesti põhiseadusliku korra vägivaldsele muutmisele. Sel juhul otsustab erakonna tegevuse lõpetamise valitsuse taotluse alusel riigikohtu üldkogu.

«Avalikul istungil tahame koos justiitsministeeriumi, erakondade rahastamise järelevalve komisjoni ja õiguskantsleri kantselei esindajatega arutada, kas seadusesse tuleks lisada ka võimalus lõpetada erakonna tegevus juhul, kui erakond on saanud kriminaalkorras karistada. Kui seda peetakse vajalikuks, peame arutama, milliste kuritegude toimepanemine võiks sundlõpetamise kaasa tuua,» ütles Terras.

Avalikule istungile on kutsutud õiguskantsleri asetäitja-nõunik, kantselei direktor Olari Koppel, erakondade rahastamise järelevalve komisjoni esimees Liisa Oviir, justiitsministeeriumi avaliku õiguse talituse nõunik Mariko Jõeorg-Jurtšenko, eraõiguse talituse juhataja Vaike Murumets ning karistusõiguse ja menetluse talituse nõunik Einar Hillep.

Põhiseaduskomisjoni avalik arutelu on ajendatud 1212 allkirja kogunud ja veebruaris riigikogule üle antud kollektiivsest pöördumisest «Korruptsioonikuritegude eest peab erakonda karistama sundlõpetamisega». Pöördumise algatajad leidsid, et erakondade karistus korruptsioonikuritegude eest ei täida eesmärki ning vaja oleks kehtestada rikkumiste korral erakonna sundlõpetamiseks selge õiguslik alus ja menetluskord.

Põhiseaduskomisjon arutas pöördumist nii aprillis kui ka septembris ning otsustas korraldada avaliku istungi, leides, et teema vajab laiemat arutelu.

Põhiseaduskomisjoni avalik istung algab kell 11.15 ja seda saab jälgida veebiülekandes. Istungi salvestist saab järgi vaadata riigikogu YouTube’i kanalil.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles