Uue Kunsti Muuseum palub Langilt ERMi euroraha

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu uue kunsti muuseum asub Esplanaadi tänaval.
Pärnu uue kunsti muuseum asub Esplanaadi tänaval. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Sihtasutuse Uue Kunsti Muuseum nõukogu esimees Jaan Elken hinnangul võiks osa Eesti Rahva Muuseumi ehitamisest vabanevaid Euroopa Liidu struktuurifondide vahendeid kasutada Uue Kunsti Muuseumi väljaehitamiseks nii Viljandis kui Pärnus.

Elken tõstis kultuuriministeeriumile saadetud kirjas esile, et sel sügisel täitub 20 aastat Uue Kunsti Muuseumi loomise algusest esialgu Pärnus ning seejärel ühismuuseumina Viljandis.

Elkeni väitel on kaksikmuuseumi näitustegevus saavutanud rahvusvahelise tunnustuse ning nad on esindatud kõigis tähtsamates turismiportaalides ja kataloogides.

Lisaks on muuseumil valmis ehitusprojektid koos tööjoonistega, et rahaliste vahendite leidmisel saaks kohe ehitusega alustada.

Viljandi linnavalitsus on Elkeni väitel muuseumiga sõlminud hoonestusõiguse lepingu otse raekoja kõrval asuva endise koolimaja (Linnu tn 4) kasutamiseks.

See varisemisohtliku hoone läheks osaliselt lammutamisele ja  ümberehitamisele vastavalt kaasaegse kunstimuuseumi nõuetele.

Pärnus asuva endise büroohoone Esplanaadi 10 ümberehituse II etapp võib alata pärast omandisuhete kohtulahendit, mida ootame 2012. aasta jooksul.   

Viljandis on eeltöödeks siiani kulutatud umbes 130 000 eurot Viljandi linna- ja riigieelarvest.

Pärnus on muuseumi esimese etapi ehitamiseks ja teise etapi projekteerimiseks kulutatud umbes 400 000 eurot, mis samuti pärinevad nii linna- kui riigieelarvest.

Uue Kunsti Muuseumi Pärnus asuva hoone ehitushind on umbes 3–3,5 miljonit eurot.

Viljandi näitusemaja ja hoidlate orienteeruv maksumus on umbes 2,8–3 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles