FOTOD Tartu sünagoogi mälestusmärki rikuti

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Foto: Erakogu

Pühapäeval hommikul avastasid Tartu Juudi Kogukonna esindajad, et tänavu Turu tänaval avatud endise Tartu sünagoogi mälestusmärk on rikutud ja selle tagaküljele on kritseldatud haakrist ja number 88, mida neonatslikus liikumises loetakse natside saluudi «Heil Hitler» väljenduseks.

«Eesti Juudi Kogukonna arvamuse kohaselt tuleb seda juhtumit pidada kasvava antisemitismi osaks, mis on kahetsusväärselt jõudnud ka Eestisse. Eriti kurb on see, et rünnaku objektiks on valitud Tartu sünagoogi mälestusmärk. Hoone, mida ehitas baltisaksa arhitekt ja mis oli Tartu Juudi Kogukonna uhkus, sai kannatada natsi okupatsiooni ajal ja kadus linnapildist nõukogude võimude korraldusel. Terroriorganisatsiooni HAMAS holokausti-sarnased teod Iisraelis ja terrori pooldajate avaldused Eestis on andnud ka kohalikele neonatsidele julgust näidata oma tõelist palet,» kirjutas Eesti Juudi Kogukonna esinaine Alla Jakobson. 

Foto: Erakogu

«Kutsume Eesti julgeoleku- ja õiguskaitseorganeid, kes on sellest juhtumist teavitatud, tegema kõik endast oleneva, et kurjategijad tabada. Neonatsismi ja antisemitismi ideoloogia juurutamine Eestisse on ohuks mitte ainult juutidele, vaid tervele ühiskonnale, sest edendab ekstremismi ja terrorismi.»

Tartu jaoskonna menetlusjuht Timo Reinthal kinnitas, et pühapäeval laekus poltiseile teade, et Tartus Aura keskuse kõrval asuvat mälestustahvlit, mis tähistas vana juudi sünagoogi asupaika, on kahjustatud. Nimelt on tahvlile kraabitud haakrist.

«Politsei on tänaseks alustanud väärteomenetluse asja kahjustamise paragrahvi alusel. Menetluse käigus selgitatakse välja juhtunu kõik täpsemad asjaolud. Kindlasti on sellised hirmu tekitavad ja ühiskonda lõhestavad teod hukkamõistetavad ning politsei suhtub nendesse täie tõsidusega,» lisas Reinthal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles