Perearst: «Terviseamet pandi pandeemia ajal rämedalt tanki.»

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Terviseametis esitleti eile COVID-19 pandeemia analüüsi. Vasakult terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma, professor Irja Lutsar, Merje Klopets (Kantar Emor) ja Kristiina Saks (Kantar Emor).
Terviseametis esitleti eile COVID-19 pandeemia analüüsi. Vasakult terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma, professor Irja Lutsar, Merje Klopets (Kantar Emor) ja Kristiina Saks (Kantar Emor). Foto: Tairo Lutter

Terviseameti värskelt avaldatud mahukas sisekaemus koroonapandeemia õppetundidest näitas, et tundmatute ohtudega toimetuleku viisid erinevad kriisijuhtide peas ka edaspidi, kuid on seda sarnasemad, mida rohkem praktilist teavet koguneb.

Terviseameti tellitud ja eile avalikustatud mahukas koroonapandeemia analüüs peaks aitama asutusel tulevikus kriise varasemast paremini juhtida. Aruanne koondas 20 kriisi juhtinud ametniku ja arsti intervjuusid kolm ja pool aastat tagasi alanud ning tänavu lõppenud koroonapandeemiast. Lisaks ülevaadet kriisi meditsiinilisest poolest professor Irja Lutsari (Eesti 200) sulest.

Fookusintervjuud otsustajatega olid anonüümsed, ent vastajad tõid üsna üksmeelselt välja, et terviseamet ei olnud järsku tekkinud kriisiks valmis: ametil puudusid nii praktikas läbi mängitud kriisiplaanid, sobilik õigusruum, raha kui ka inimesed. «Nad lihtsalt pandi [sotsiaalministeeriumi poolt] rämedalt tanki,» arvas uuringus osalenud perearstide esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles