Neljapäevast on siseveekogude jääle minek keelatud

Postimees
Copy
Võrumaa päästjad Kubija järve õhukesel jääl enese päästmist näitamas.
Võrumaa päästjad Kubija järve õhukesel jääl enese päästmist näitamas. Foto: Arved Breidaks

Kuna esimene jää on veel õhuke ja eluohtlik, kehtestab päästeamet alates neljapäevast kogu Eestis siseveekogude jääle mineku keelu.

Päästeameti ennetustöö osakonna ekspert Mikko Virkala rõhutab, et hetkel veekogudele tekkinud jää ei ole kindlasti veel kandev ja jääle minek on äärmiselt ohtlik. «Eriti palume silma peal hoida lastel, kes esimeste külmadega võivad enim jääle kippuda. Juba käesoleva aasta märtsis on jää või libedate kallaste tõttu elu kaotanud kolm inimest,» ütleb Virkala.

Jääaluse vee temperatuur on vaid paar kraadi üle nulli. Nii külmas vees suudab täiskasvanu pidada vastu kümmekond minutit, laps veelgi vähem. Seepärast on oluline, et lapsevanemad selgitaksid pere pisematelegi talve esimese jää ohtlikkust ning hoiaksid silma peal, et lapsed püsiks jääst eemal, kuniks külm on selle piisavalt tugevaks kasvatanud.

«Jääle on ohutum minna siis, kui selle paksus on kümmekond sentimeetrit. Selleks aga on vaja paar nädalat järjestikku tugevamaid miinuskraade,» ütleb Virkala. Päästjad kontrollivad jää paksust regulaarselt ning kui jää on piisavalt paks, tühistab päästeamet jääle mineku keelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles