EKRE palub presidendil jätta usaldushääletusega vastu võetud seadused välja kuulutamata (5)

BNS
Copy
President Alar Karis.
President Alar Karis. Foto: Tairo Lutter

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsioon saatis presidendile Alar Karisele kirja, milles palub jätta välja kuulutamata riigikogus usaldushääletusega vastu võetud riigieelarvet puudutavad valitsuse eelnõud.

«Eesti vabariigi põhiseaduse kommenteeritud väljaandes taunitakse usaldushääletusi kui parlamentaarse demokraatia põhimõtte rikkumist,» osutas EKRE ja lisas, et Reformierakonna võimu ajal on eelnõude usaldusküsimusega sidumine muutunud reegliks, mille eesmärk on opositsiooniga mittearvestamine.

«Valitsuse ja koalitsiooni esindajad on põhjendanud eelnõude usaldushääletusega sidumist ning opositsiooni eelnõude ja arupärimiste valikulist menetlemist opositsioonierakondade obstruktsiooniga. Kinnitame, et riigikogu opositsioon on valitsuse eelnõudele obstruktsiooni tehes püsinud Eesti vabariigi põhiseaduse ja riigikogu kodu- ja töökorra piires. Oleme kasutanud seadustega lubatud mehhanisme, et survestada koalitsiooni ja valitsust otsima parlamentaarset kompromissi opositsioonierakondadega. Sisulisi läbirääkimisi opositsiooniga ei ole valitsuskoalitsioon algatanud, meiepoolsetele erinevatele ettepanekutele isegi ei vastata.»

EKRE leiab pöördumises presidendile, et usaldushääletuste, arupärimiste ja opositsiooni eelnõude päevakorrast tõrjumisega on opositsioonilt, mis esindab väga suurt osa Eesti kodanikest, võetud seaduslikud vahendid parlamentaarse protsessi mõjutamiseks. «Sisuliselt on see olukord, kus parlamentarism Eestis on lakanud olemast ning Eesti Vabariigi põhiseaduslik kord enam ei kehti,» leiab EKRE.

EKRE kutsub presidenti üles panema piiri valitsuskoalitsiooni omavolile ja jätma usaldushääletustega vastu võetud seadused välja kuulutamata.

«Ainult nii on võimalik panna valitsuskoalitsiooni austama seadusandlikke ja demokraatlikke raame, mille meie parlamentaarne süsteem igale võimukoalitsioonile seab. Ainult nii on võimalik suunata võimuliitu otsima poliitilisi kompromisse,» seisab kirjas.

EKRE märgib, et alternatiiviks on erakorraliste valimiste väljakuulutamine, milleks presidendil õigus põhiseaduse § 78 alusel. «Otsustamise andmine kõrgeima võimu kandjale on parim viis poliitilise ummikseisu lahendamiseks,» leiab EKRE.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles