Tallinn ostab 23 uut trammi ja 15 elektribussi

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Foto: Tallinna linnavalitsus

Tallinna järgmise aasta eelarve näeb ette 23 uue trammi ja 15 elektribussi ostmise, milleks kulub üle 34 miljoni euro.

Peale selle on linna 2024. aasta transpordieelarves ette nähtud raha liinivõrgu arendamiseks ja kaasajastamiseks ning ühistranspordi keskkonnasõbralikkuse suurendamiseks. Tallinlastele on ühistransport endiselt tasuta ning ööbussid hakkavad sõitma püsivalt. Lisaks tõuseb uuel aastal bussi-, trammi- ja trollijuhtide palk 15 protsendi võrra.

Abilinnapea Vladimir Svet rõhutas, et konkurentsivõimelise alternatiivi pakkumiseks isiklikule sõiduautole on oluline lisaks ühistranspordi liinivõrgu arendamisele veeremi kaasajastamine. «Tallinlasi teenindab peagi 23 uut trammi, millest esimesed 12 saabuvad siia järgmise aasta mais. Liinile jõuavad need sügisel. Ülejäänud 11 trammi saabuvad 2025. aastal. Uueneb ka bussipark: järgmise aasta juulis jõuab Tallinna 15 uut elektribussija ehitatakse välja vajalik laadimistaristu. Veeremi uuendamiseks on järgmisel aastal eelarves kavandatud üle 34 miljoni euro,» lausus Svet.

Abilinnapea sõnul on oluline ka kavandatav ühissõidukijuhtide palgatõus. «Soovime, et reisijaid veaksid professionaalid, seetõttu peame nende rasket ja vastutusrikast tööd konkurentsivõimeliselt tasustama. Täna saavad allkirjad uued kollektiivlepingud Tallinna Linnatranspordi ASi ja ametiühingute vahel, mis toob juhtidele keskeltläbi ligi 15-protsendilise palgatõusu. See hea uudis puudutab veidi enam kui 1500 pealinna bussi-, trammi- ja trollijuhti,» märkis Svet.

Lisaks pealinna elanikele saavad Tallinna ühistranspordis tasuta sõita kõik Eesti õpilased ning üle 65-aastased inimesed. Tasuta sõidu õigus kehtib Tallinna linna piires ka Elroni rongides. Ühistranspordi korraldamisele on eelarves kavandatud ligi 124,2 miljonit eurot. Sealhulgas on ette nähtud 830 000 eurot ööbusside püsivaks käigushoidmiseks.

Tallinna 2024. aasta linnaeelarve peab heaks kiitma linnavolikogu. Volikogule esitatud linnaeelarve eelnõu on kogumahuga 1,26 miljardit eurot, mis on 79,5 miljonit eurot ehk 6,7 protsenti enam kui 2023. aasta täpsustatud eelarves.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles