VIDEO JA BLOGI Kümneid reservväelasi ähvardab Okasele ilmumata jätmise eest väärteomenetlus

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Viimastest julgeolekualastest arengutest andis täna ülevaate kaitseväe luurekeskuse ülem kolonel Ants Kiviselg ja kaitseministeeriumi kaitsevalmiduse asekantsler Susan Lilleväli rääkis hiljutisest lisaõppekogunemisest ja tööandjate rollist riigikaitses.

Novembri alguses toimus lisaõppekogunemine Okas, millel osalemise kutse saadeti 219 reservväelasele. Neid, kes ei saanud mingil põhjusel kogunemisele tulla ja andsid ka sellest teada, oli 58. Õppustest vabastati 32 inimest ning kohapeal 18. Lillevälja sõnul olid vabastamise põhjused enamasti tervislikud. 55 reservväelase puhul on selgitamisel, kas Okasele mitteilmumise tõttu algatatakse väärteomenetlus või oli mitteilmumine põhjendatud. 

Lilleväli keskendus ka põhjustel, mis takistavad õppekogunemisele ilmumist. «Kõige suurem põhjus on sissetuleku vähenemine. Öeldakse, et neil ei jätkata töötasu maksmist sel ajal, kui nad viibivad õppekogunemisel,» selgitas Lilleväli. 

«Üle poole ettevõtetest (55%) on valmis toetama reservväelasi, kui nad on õppekogunemisel. See tulemus on juba väga hea ning on tõusuteel, kuid ruumi on veel arenguks ka,» kommenteeris Lilleväli.

Tema sõnul leiab umbes 20 protsenti tööandjatest, et kuna neil reservväelasi ei tööta, siis see teema neid otseselt ei puuduta. Selleks, et tööandjaid rohkem teadvustada, viidi ettevõtjatega läbi koolitus, mille vastu oli Lillevälja sõnul suur huvi. «Esitati väga palju olulisi küsimusi ning tunti huvi oma rolli vastu riigkaitse toetamisel,» lisas ta. 

Lilleväli julgustab inimestel ka oma tööotsimiskuulutuses välja tuua oma ajateenistuse kogemus. «Seda tööandjad hindavad,» ütles ta. «Jätkame oma uuringutega sel teemal, et kui palju on ettevõtjaid, kes vajaksid meie poolt toetust või lisainformatsiooni, et reservväelasi toetada,» rääkis Lilleväli. 

Tagasi üles