Nädala reportaaž Soome ja Venemaa piiripunktis on emotsioonid laes: «Mis te räägite? Kuidas täna suletakse?!» (3)

Anastasiya Tido
, portaali Rus.Postimees ajakirjanik
Copy
Teetõkete paigaldamine Vartiuse piiripunktis.
Teetõkete paigaldamine Vartiuse piiripunktis. Foto: Konstantin Sednev

Soome valitsus teatas neljapäeval, et sulgeb ööl vastu reedet Venemaa piiril asuvad Kuusamo, Salla ja Vartiuse piiripunktid. Alates reede südaööst pääseb üle idapiiri ainult Raja-Jooseppi kontrollpunktis.

Viimane avatud piiriületuspunkt asub polaarjoone taga, umbes Murmanski laiuskraadil. Juba praegu langeb seal temperatuur päeval alla kümne kraadi ja sajab laia lund. Raske öelda, kui palju inimesi soovib sõita läbi polaarala, mis asub näiteks Peterburist pea pooleteise tuhande kilomeetri ehk enam kui 20-tunnise autosõidu kaugusel. Nii pikka reisi lumistel teedel jalgratastel immigrandid lõunamaadest vaevalt ette võtta tahavad.

Tõsi, tõeline talv valitseb ka Vartiuse piiripunktis, ja Vartius on 700 kilomeetrit lõuna pool. Piiripunktist on lähima linnani umbes 70 kilomeetrit, bussid-rongid sinna ei käi ja ilma spetsiaalselt korraldatud transpordita pole talvel võimalik kohale jõuda. Jalgrattaga sõitmine on kindel enesetapp. On raske ette kujutada, kuidas see polaarmaastikul ilma kõrvalise abita võimalik oleks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles