Sibul: korralduslikult pole valimisea langetamine mingi probleem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Sibul
Heiki Sibul Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu kantselei direkori ja vabariigi valimiskomisjoni esimehe Heiki Sibula sõnul ei oleks valimiskorralduslikult mingi probleem viia ellu justiitsminister Kristen Michali idee langetada valimisiga 18. eluaastalt 16. eluaastale.

«Me räägime siin praegu ligikaudu 26 000 potentsiaalsest valijast ja selles mõttes ei ole see korralduse poolelt üldse mingi küsimus. Me ei näe mingeid takistusi selleks. Aga loomulikult on see teema palju laiem,» ütles Sibul intervjuus BNSile.

Sibula sõnul on küsimus selles, mida lubada 18-aastastele ja mida lubada 16-aastastele muudes valdkondades ühiskonnas ja kas need teemad on omavahel kuidagi seotud.

«Kui me ütleme, et need asjad ei ole omavahel seotud, siis on see diskussioon ennekõike õigusteadlaste, sotsioloogide ja teiste spetsialistide pidada. Mulle isiklikult meeldib selle idee juures püüd ühtlustada valijaskonda vanusegruppide lõikes. Need vähesed uuringud, mis on Eestis, aga ka lääne demokraatiates tehtud, ütlevad, et valijaskonnast on aktiivsemad siiski vanema põlvkonna esindajad. Teretulnud on kõik sammud, mis viivad ühtlasema valijaskonna poole, esindades võrdselt nii nooremaid, keskealisi kui ka vanemaealisi. Selles mõttes ma tervitan seda diskussiooni,» lausus Sibul.

Vabariigi valimiskomisjoni esimees tuletas meelde, et 18-aastase inimese aktiivne valimisõigus on põhiseaduses kirjas nii riigikogu kui ka kohalike omavalitsuste valimiste puhuks ning valimisea langetamine nõuab põhiseaduse muutmist.

«Selleks peab olema päris suur konsensus ühiskonnas, kui põhiseadust muutma minnakse. Kui konsensus ühiskonnas tekib ja poliitikud leiavad, et see võiks olla üks samm, mis toob rohkem noori valimistele juurde, siis võib seda teed minna. Ma ütlen veekord, et valimiskorralduslikult ei oleks see mingi küsimus. Sealtpoolt takistusi ei ole,» lausus Sibul.

Justiitsminister Kristen Michal saatis märtsi alguses riigikogu fraktsioonidele ning erinevatele huvirühmadele kirja algatamaks diskussiooni valimisea piiri 16. eluaastale alandamise kohta.

Justiitsministeerium on koostanud avalikult kättesaadava eelanalüüsi, milles käsitletakse valimisea langetamise võimalikkust ning selle laiemat mõju ühiskonnale. Analüüsis vaadatakse vastava valdkonna seadusandlust ja praktikat välisriikides ning esitatakse võimalikud ettepanekud siseriikliku õigusraamistiku kujundamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles