INTERVJUU Joosep Kaasik: muu Euroopa, kel puudub Venemaaga piir, ei adu ränderünnaku olemust

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Eestis on siseturvalisuse valdkonna eest võitlemine väga keeruline, sest meil on siin kõik väga turvaline ja suuri probleeme ei ole, nendib Joosep Kaasik.
Eestis on siseturvalisuse valdkonna eest võitlemine väga keeruline, sest meil on siin kõik väga turvaline ja suuri probleeme ei ole, nendib Joosep Kaasik. Foto: Madis Veltman

Kauaaegne politseiametnik Joosep Kaasik alustas novembri keskel tööd siseministeeriumis. Uue siseturvalisuse asekantsleri sisseelamisperiood jäi üürikeseks: ida poolt terendab Venemaa initsieeritud ränderünnak.

Kaasik tõdeb, et ränderünnakute vaates tuleb ümber mõtestada Euroopa Liidu reeglid, mis käsivad varjupaigataotlejad riigil vastu võtta.

Kaasiku vastutusalasse kuuluvad piiriehitus, ränne, sisejulgeolekutöötajate järelkasv, aga ka kriisivalmidus. Nii viimaste aastate arengute kui ka lähituleviku väljakutsete vaates toob ta paralleeli 1924. aasta kommunistide riigipöördekatsega, millest inspireerituna tähistatakse tänavu 1. detsembrit siseturvalisuse päevana. «Tänu erinevate ametkondade koostööle suudeti mäss kiiresti maha suruda. See on meil ajaloost valus – nõudis inimelusid –, aga siiski hea näide, kuidas ühiselt tegutsedes saab väga keerulisi olukordi kiirelt lahendada,» märgib Kaasik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles