GALERII Niguliste muuseumis algas jõuluaeg

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy

Tallinna vanalinnas asuvas Niguliste muuseumis on juba seitsmendat korda eriline jõulukuusk, mis on taas ehitud üllataval ja südantsoojendaval moel.

Nagu varemgi, kaunistas ka sel aastal muuseumi jõulukuuse dekoratsioonifirma Shishi. «Taasavatud Nigulistes tuleb seekord advendiaeg veidi teisiti. Külastajatel on võimalus osa saada jõulusäras keskaegsest pühakojast ja uhketest kunstiteostest ning esmakordselt avastada publikule avatud kirikutorni, kus saab klaasliftiga tõusta taevakorrusele ja nautida vaadet pühadeaegsele Tallinna vanalinnale,» ütles Niguliste muuseumi programmijuht-kuraator Merike Kurisoo.

Jõuluaeg algas muuseumis Niguliste jõulukuuse avamisega esimesel advendil, 3. detsembril.

Eesti Kunstimuuseumi peadirektori Sirje Helme sõnul jäi möödunud aastal kuusetoomine ära lifti paigaldamise ja torni remondi tõttu. Veel enne seda toimus tema sõnul üsna veider arutelu. «Kui me ehitame lifti, mis siis saab kuusest. Et kuusest ka ei tahaks loobuda. Üheks hetkeks tekkis tõsine mure, et mis siis saab. Aga ruum on suur ja me oleme leidnud kuusele sama ideaalse koha, nagu varem,» lausus Helme.

Niguliste muuseum ootab kõiki külalisi osa saama publikuprogrammidest ja jõuluüritustest. «Muuseumi jõuluprogramm keskendub seekord meie ühele kõige tuntumale teosele, 1481. aastal Lübeckis Hermen Rode töökojas valminud Niguliste kiriku peaaltari retaablile. Teose üks peategelasi on Niguliste kiriku kaitsepühak Nikolaus, kelle legendidest on alguse saanud jõuluvana traditsioon,» rääkis Kurisoo. Muuseum ootab külastajaid osalema õhtustel eriekskursioonidel. Kahel korral, 4. ja 19. detsembril kell 18 toimuv jõuluekskursioon on mõeldud üksikkülastajatele, peredele ja väiksematele sõpruskondadele ning toimub ajal, mil muuseum on tavakülastajatele suletud.

6. detsembril tähistab Niguliste muuseum traditsiooniliselt nigulapäeva. Sel puhul on Niguliste peaaltari retaabel avatud terve päeva kõige pidulikumas vaates.

Teisel advendil, 10. detsembril toimub jõuluehete valmistamise töötuba.

Niguliste muuseum kutsub kooli- ja lasteaialapsi osalema ka jõuluteemalises muuseumitunnis «Püha Nikolause legendid». Muuseumitunnid toimuvad ettetellimisel.

Lisaks Niguliste traditsioonilistele orelipooltundidele rõõmustab muuseum jõuluajal orelikontsertidega. Neljal advendinädalavahetusel (3., 10., 17. ja 23. detsembril) kõlab Niguliste muuseumis terve päeva orelimuusika organistide Tiit Kiige ja Andres Uibo esituses.

Jõuluaeg kestab Niguliste muuseumis 3. detsembrist 7. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles